Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Neuvottelukunta parantamaan poikkeusoloihin varautumista sosiaali- ja terveydenhuollossa

Sosiaali- ja terveysministeriö
2.4.2019 12.36
Tiedote 53/2019

Uuden poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnan tehtävä on suunnitella ja valmistella esityksiä, jotka parantavat sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoa ja varautumista poikkeusoloihin.

Neuvottelukunta tekee esityksiä sellaisista sosiaali- ja terveydenhuollon normaaliolojen järjestelyistä, jotka tukevat toimintaa myös poikkeusoloissa ja siten luovat perustan poikkeusoloihin varautumiselle.

Varautumisen tavoitteena jo normaalioloissa on se, että tarvittavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat heti käytettävissä erilaisissa yhteiskunnan kriisitilanteissa kansallisesti, alueellisesti ja paikallisesti. Varautuminen koskee tilanteita, joissa voi samaan aikaan tulla suuria määriä asiakkaita tai potilaita.

Varautuminen edellyttää poikkihallinnollista yhteistyötä

Neuvottelukunta ottaa työssään huomioon terveydenhuollon, sosiaalihuollon ja ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminnan valmiudessa ja varautumisessa. Tavoitteena on luoda rakenteet, joilla erilaisista tilanteista voidaan saada mahdollisimman hyvä tilannekuva johtamisen tueksi. Varautumisessa korostuvat myös poikkihallinnollinen viranomaisyhteistyö sekä yhteistyö yksityisten toimijoiden ja järjestöjen kanssa.

Neuvottelukunta selvittää myös Suomen materiaalista valmiutta poikkeusoloihin, tarvittavia rahoitusjärjestelyjä sekä valmiusasioiden koulutusta ja kansainvälistä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon alalla. Lisäksi neuvottelukunta ottaa työssään huomioon kansallisesti tai alueellisesti tarvittavat kyvykkyydet, joita voidaan joustavasti käyttää tukemaan eri alueiden kriisinkestävyyttä.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja on sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee. Jäsenet edustavat muun muassa eri hallinnonaloja, järjestöjä, sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja suuria kaupunkeja. Neuvottelukunnan toimikausi on 1.4.2019-31.5.2021.

Neuvottelukunta voi asettaa esimerkiksi jaostoja, joiden tarpeesta päätetään neuvottelukunnan ensimmäisessä kokouksessa huhtikuun alussa.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Anne Ilkka, p. 0295 163 384, [email protected]

valmiusjohtaja Pekka Tulokas, p. 0295 163 202, [email protected]  

Sivun alkuun