Hyppää sisältöön
Media

Miten kohdennetaan voimavarat vaikuttavasti? Sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointifoorumin valmistelu käynnistyy 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.10.2021 12.36
Tiedote 300/2021

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tapahtumaa, jossa keskustellaan sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarojen kohdentamisesta. Näin vastataan arkkiatri Risto Pelkosen Terveysfoorumissa keväällä 2021 tekemään ehdotukseen priorisointia käsittelevästä kansallisesta kokouksesta. Varsinainen tapahtuma on tarkoitus järjestää loppuvuodesta 2022.

Voimavarat on kohdennettava niin, että kokonaisuutena saadaan aikaan mahdollisimman paljon hyvinvointia ja terveyttä. Tällöin on pohdittava sekä yksilön että yhteisön oikeuksia. Tarkoitus on edistää yhdenvertaisuutta ja varmistaa resurssien käytön vaikuttavuus ja tehokkuus. Priorisointi ymmärretään kuitenkin usein virheellisesti säästötoimeksi taikka yksittäisiin väestöryhmiin kohdentuvaksi. 

”Tarpeet voivat olla rajattomat ja mahdollisuudet lähes rajattomat, mutta resurssit ovat aina rajalliset. Kyse ei ole pelkästään taloudellisista resursseista vaan myös osaavan henkilöstön saatavuudesta. Tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhuoltoon yleiset priorisoinnin periaatteet, jotka ovat avoimesti kaikkien tiedossa ja joihin voidaan nojata päätöksissä eri tasoilla”, sanoo kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

”Perinteisesti priorisointikeskustelu on kohdistunut terveydenhuoltoon. Nyt haluamme mukaan myös sosiaalihuollon, jotta keskustelua voidaan käydä rinnakkain. Keskusteluun tarvitaan erilaisia näkökulmia - kansalaisten ja ammattilaisten ajatuksia sekä poliittista, strategista, juridista ja eettistä katsantoa”, toteaa kansliapäällikkö Varhila.

Tapahtuman valmistelu alkaa syksyllä 2021. STM aikoo kutsua mukaan valmisteluun laajasti eri toimijoita, sillä keskustelusta halutaan saada aidosti monitieteinen ja moniarvoinen.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, p. 0295 163 014
ohjelmapäällikkö Harri Jokiranta, p. 0295 163 444
erityisasiantuntija Reima Palonen, p. 0295 163 090

Sivun alkuun