Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula tapaa Ruotsin terveysministerin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2016 9.14
Tiedote 3

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula tapaa Ruotsin terveysministeri Gabriel Wikströmin ja siviiliministeri Ardalan Shekarabin Tukholmassa keskiviikkona 20. tammikuuta.

Ministeri Rehula keskustelee ruotsalaiskollegoidensa kanssa muun muassa Suomen sote- ja aluehallintouudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta Ruotsissa.

Ruotsissa toteutettiin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus vuonna 2010. Terveyden- ja sairaanhoidon palveluista vastaavat maakäräjät, joita on yhteensä 21 kappaletta.  Pienimmällä maakäräjäalueella asukkaita on noin 60 000 ja suurimmalla noin 2 miljoonaa. Sosiaalipalveluista vastaavat kunnat, joita on 290. Tällä hetkellä Ruotsissa arvioidaan, pitäisikö maakäräjien määrää vähentää.

Ruotsin rahoitusmallissa potilas valitsee hoitopaikan, jonka palveluista maakäräjät maksavat palveluntuottajalle. Suomessa selvityshenkilöryhmä valmistelee asiakkaan valinnanvapautta osana sote-uudistusta kevään 2016 aikana.

Ministerit keskustelevat myös muun muassa Suomen vuoden 2016 puheenjohtajuudesta Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Pohjoismaiden ministerineuvosto (PMN) on hallitusten välinen yhteistyöelin, jonka työskentelyyn osallistuvat Pohjoismaiden hallitusten ministerit. Suomen puheenjohtajuusvuoden teemat ovat vesiosaaminen, pohjoismainen luonto, kestävä kehitys ja kansainväliset ilmastositoumukset ja pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, digitalisaatio sekä rajaesteiden purkaminen Pohjoismaiden välillä.

Lisätietoja

ylitarkastaja Anni Kaukoranta 02951 63558

Sivun alkuun