Hyppää sisältöön
Media

Loppuraportti lääkekorvausjärjestelmän kehittämisestä valmistunut

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2018 12.00
Tiedote 86/2018

Selvityshenkilö professori Heikki Ruskoaho on luovuttanut loppuraporttinsa ”Lääkekorvausjärjestelmän kehittäminen” 30. toukokuuta sosiaali- ja terveysministeriölle. Ruskoaho perehtyy raportissaan erityisesti nykyisen sairausperusteisen järjestelmän kehittämiseen erityiskorvattavien sairauksien sekä uusien lääkkeiden ja niiden hoidollisen arvon arvioinnin näkökulmasta.

Selvityshenkilö Heikki Ruskoahon tukena toimi asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriöstä, lääkkeiden hintalautakunnasta, Kelasta ja Fimeasta. Selvityshenkilö Ruskoaho aloitti selvitystyönsä lääkekorvausjärjestelmän kehittämistarpeista loppuvuodesta 2016.

Selvityshenkilö Ruskoaho antaa raportissaan erilaisia kehittämisehdotuksia. Ruskoaho kehittäisi muun muassa lääkkeiden arviointitoimintaa ja toimeenpanojärjestelmää. Hän ehdottaa myös, että eräiden vaikeiden ja pitkäaikaissairauksien siirtoa alemmasta ylempään erityiskorvausluokkaan tulisi harkita, koska ne muihin erityiskorvattaviin sairauksiin verrattuna kuuluisivat tähän luokkaan.

Raportin vastaanottanut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kiitti professori Heikki Ruskoahoa hyvästä ja ansiokkaasta työstä selvityshenkilönä.

- Selvityshenkilö Ruskoaho on tehnyt hyviä ehdotuksia ja nyt meidän tehtävämme on sosiaali- ja terveysministeriössä perehtyä ehdotuksiin ja katsoa mitkä asiat vaativat mahdollisesti lisäselvityksiä, tiivisti ministeri Mattila.

Taustaksi

Lääkehuollon tavoitteena on mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito kaikille sitä tarvitseville. Lääkekorvausjärjestelmän tehtävänä on varmistaa, että potilaat saavat sairauden hoitoon tarvittavat avohoidon lääkkeet kohtuullisin kustannuksin. Lääkekorvaukset ovat osa lakisääteistä sairausvakuutusta. Nykyinen lääkekorvausjärjestelmä perustuu 1960-luvun lainsäädäntöön.

Vuonna 2016 lääkkeitä myytiin noin 3 miljardilla eurolla. Tästä avohuollon reseptilääkkeiden osuus oli noin 2,1 miljardia euroa. Lääkekorvauksia maksettiin noin 3,8 miljoonalle saajalle noin 1,41 miljardia euroa.

Lisätietoja

professori Heikki Ruskoaho p. 050 448 0772, [email protected]
johtaja Liisa Siika-aho p. 02951 63085, [email protected]
sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan erityisavustaja Niina Perälä, p. 02951 63107

Raportti: Lääkekorvausjärjestelmän kehittäminen

Sivun alkuun