Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Sosiaali- ja terveydenhuollon kriittiset palvelut COVID-19-epidemian aikana

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2020 16.45
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa kuntia huolehtimaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista myös epidemian aikana.

Vaikka Suomessa vallitsevat poikkeusolot, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ei voida lakkauttaa kokonaan eikä niiden toteuttamisen viivästyminen saa vaarantaa kenenkään arjessa selviytymistä ja turvallisuutta.

Kuntien on harkittava tarkoin peruspalvelujen mahdollista supistamista. Peruspalvelujen riittävän laaja ja aktiivinen toiminta varmistaa sen, että erikoissairaanhoito pystyy keskittymään erikoissairaanhoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon eikä minkään väestöryhmän terveydentila tarpeettomasti huonone. Erityisesti on huolehdittava haavoittuvimmassa asemassa olevien palveluihin pääsystä.

Kuntien on myös viestittävä aktiivisesti palveluistaan, jotta hoitoon tai palveluihin hakeutumiseen ei tule kriittisiä viiveitä. Kansalaisia kehotetaan hakeutumaan hoitoon ennen oireiden pahenemista sekä pitämään kiinni sovituista seurantakäynneistä.

Jotta peruspalvelut voidaan turvata tässä poikkeustilanteessa, tarvitaan uusia toimintatapoja ja etäpalvelujen laajempaa hyödyntämistä.

Lisätietoja

ylilääkäri Soila Karreinen (terveyspalvelut), p. 0295 163 491
neuvotteleva virkamies Arja Ruponen (ennaltaehkäisevät palvelut), p. 0295 163 169
erityisasiantuntija Kirsi Kaikko (sosiaalipalvelut), p. 0295 163 545

[email protected]

Sivun alkuun