Hyppää sisältöön
Media

Koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua tehostava mobiilisovellus käyttöön syksyllä   

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.7.2020 14.26
Tiedote 174/2020

Tartuntatautilakiin tehdyt muutokset mahdollistavat mobiilisovelluksen kehittämisen, joka tehostaa koronaviruksen aiheuttamien tartuntaketjujen katkaisua. Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista ja tasavallan presidentti on vahvistanut lain torstaina 9. heinäkuuta. Laki tulee voimaan 31. elokuuta 2020.

Koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua tehostamaan kehitetään tietojärjestelmä, joka koostuu mobiilisovelluksesta ja taustajärjestelmästä. Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista ja se kehitetään tietosuojaa, tietoturvaa ja perusoikeuksia kunnioittaen. 

Sovelluksen tavoitteena on tukea koronaepidemian hallintaa ja auttaa estämään koronaviruksen leviämistä. Mobiilisovelluksen avulla myös ne ihmiset, joita tartunnan vahvistetusti saanut ei tunne tai muista tavanneensa, voivat saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan.

Mobiilisovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua ja vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen käyttäjä voi välittää sovelluksesta saamansa tiedon mahdollisesta altistumisestaan terveydenhuoltoon ja saada nopeasti toimintaohjeita.

Tietojärjestelmä ei korvaa terveydenhuollon toimintayksikössä tehtävää jäljittämistyötä, mutta sen avulla tavoitetaan kuitenkin kattavammin mahdollisesti altistuneita. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vastaa tietojärjestelmän kehittämisestä. Kansaneläkelaitos pitää yllä tietojärjestelmään kuuluvaa taustajärjestelmää. Tietojärjestelmän tietoturvallisuuden arvio Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo tietojärjestelmän tietoturvallisuutta. 


Lisätietoja

Outi Äyräs-Blumberg, hallitussihteeri, [email protected] (tavoitettavissa 13.7. asti)
Minna Saario, johtaja, [email protected] (tavoitettavissa 13.7. alkaen)

Sivun alkuun