Hyppää sisältöön
Media

Koronaepidemian tilannekuva olennaisesti ennallaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2022 10.00
Tiedote 34/2022

Epidemian aiheuttama sairaalahoidon tarve on pysynyt tasaisen korkealla tasolla kahden viikon ajan. Tehohoidon kuormitus on laskenut huomattavasti tammikuun puolivälin jälkeen. Kolmannet rokotusannokset ovat tärkeä keino estää vakavia tautimuotoja ja hillitä sairaalahoidon kuormitusta.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli 9.2. yhteensä 347 potilasta, lähes vastaava määrä kuin viikko sitten. Teho-osastoilla oli 9.2. yhteensä 30 potilasta, kun viikko sitten teho-osastoilla oli 38 potilasta. Viikolla 5 teho-osastoille tuli 29 uutta covid-19-potilasta, kun viikolla 2 uusia potilaita tuli 60. Erikoissairaanhoidossa tavanomaisilla vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 25 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista tämä osuus oli 20 prosenttia.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 9.2. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 2126. Kuolleista 75 prosentilla on ollut ainakin yksi vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Viimeisen kahden viikon aikana (27.1.–9.2.) ilmoitettiin yhteensä 232 menehtynyttä, joista 83 prosenttia oli yli 70-vuotiaita. 

Kolmansien  annosten ottamista suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Suomessa 9.2. mennessä 18 vuotta täyttäneistä 88,6 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 86 prosenttia vähintään kaksi ja 58,4 prosenttia kolme rokoteannosta. Erityisen tärkeää on, että 60 vuotta täyttäneet ja perussairauksiensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 18 vuotta täyttäneet ottavat kolmannen rokoteannoksen mahdollisimman pian.

Suomessa on 9.2. mennessä varmistettu 53 omikron-viruksen BA.2-alamuunnosta. Erityisesti HUS-alueella BA.2-alamuunnoksen osuus on kasvanut voimakkaasti.

Epidemiaa torjutaan paikallisin ja alueellisin kohdennetuin toimin. Rajoitusten keventyessä korostuvat ihmisten omaehtoiset toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi, kotitestaus ja mahdollisimman korkea rokotuskattavuus. 

Epidemiologista tilannetta seurataan viikoittain. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisee keskeiset koronaepidemian seurantatiedot raportointisivustolla.


Lisätietoja

johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, [email protected]
osastopäällikkö Taneli Puumalainen, STM, [email protected] 
johtaja Mika Salminen, THL, [email protected]

Sivun alkuun