Hyppää sisältöön
Media

Koronaa edelleen laajasti Suomessa ja monissa EU-maissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2022 10.04
Tiedote
Korona virus

Koronaviruksen ilmaantuvuus ja tautitaakka ovat kääntyneet syksyn myötä noususuuntaan Suomessa ja monissa EU–maissa. Tartunnat lisääntynevät talvea kohti mentäessä. Jokainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

Sairaalahoitoa vaativat koronapotilaat ovat yhä vanhempia ja heikkokuntoisimpia ihmisiä. Sairaalahoidon lisääntyminen painottuu perusterveydenhuollon vuodeosastoille. Heikkokuntoiset ihmiset joutuvat sairaalaan herkemmin, ja oireisia tartuntoja tulee jatkossakin. Sairaalahoidon tarpeen kehitys seuraa infektiotilanteen kehitystä heikkokuntoisilla. 

Näitä väestönosia pyritään suojaamaan sairaalahoidolta ja kuolemalta uusilla annoksilla koronarokotetta yhdessä influenssarokotusten kanssa. Lisäksi on ryhmiä, joille nykyrokotteet eivät tuota riittävää suojaa, ja etenkin heitä pyritään suojamaan kuolemalta ja vakavalta taudilta ajoissa aloitetulla lääkityksellä.

Vakavan taudin riskissä olevien keskuudessa leviäviä epidemioita esimerkiksi hoivakodeissa selvitetään ja torjutaan aktiivisesti.

Koronaviruksen leviämistä voi ehkäistä omalla toiminnallaan

Jokainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Rokotukset suojaavat vakavammilta tautimuodoilta hyvin, mutta eivät väestötasolla estä tartuntoja tehokkaasti. Tartuntariskiä voi pienentää hyvillä hygieniakäytännöillä ja pysymällä kotona, mikäli saa akuutin hengitystieinfektion oireita.

STM seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti yhteistyössä THL:n kanssa. Kansallista ja kansainvälistä varautumista pidetään yllä uusien virusmuunnosten mahdollisesti tulevaisuudessa aiheuttamiin epidemia-aaltoihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koostanut keskeiset koronaepidemian seurantatiedot verkkosivuilleen.

Lisätietoja

osastopäällikkö Taneli Puumalainen, STM, [email protected] 
ylilääkäri Tuija Leino, THL, [email protected] 

Sivun alkuun