Hyppää sisältöön
Media

Komission ehdotus sosiaaliseksi pilariksi ilmestyy keväällä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2017 13.02
Tiedote 16

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila osallistuu Brysselissä maanantaina 23. tammikuuta konferenssiin, jossa käsitellään Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria. Konferenssin järjestää Euroopan komissio.

Komissio haluaa sosiaalisten oikeuksien pilarilla parantaa työllisyyttä, työehtoja, sosiaaliturvaa ja sosiaalista suojelua, sekä työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta Euroopan unionissa. Tuloerot Euroopassa ovat kasvaneet ja eriarvoisuus sekä maiden välillä että maiden sisällä on suurta.

"Suomelle on tärkeää että komissio nostaa sosiaaliset oikeudet näkyvästi esiin talouden ja työelämän muutoksessa. Olisi erittäin toivottavaa että tuleva sosiaalisten oikeuksien pilari kattaisi kaikki EU-maat, eikä vain euroaluetta", sanoo ministeri Mattila.

Sosiaaliset haasteet koskettavat kaikkia EU-maita ja siksi muun muassa Suomen perustulokokeilu on herättänyt laajaa kiinnostusta EU:ssa. Ministeri Mattila esittelee Suomen kokeilua konferenssissa.  

Euroopan komissio julkaisi pilaria koskevan tiedonannon maaliskuussa 2016. Siihen on listattu EU:n keskeisiä työ- ja sosiaalipoliittisia periaatteita, jotka tukevat toimivia ja oikeudenmukaisia työmarkkinoita ja sosiaaliturvajärjestelmiä euroalueella.

Hyväksymisen jälkeen pilari toimisi viitekehyksenä kun EU-tasolla arvioidaan jäsenmaiden työllisyyttä ja kykyä suoriutua sosiaalisista velvoitteista. Pilarin tavoitteena on myös auttaa maiden hallituksia ajamaan uudistuksia kansallisella tasolla. Samalla pilari lähentäisi euroalueen maita keskenään.

Pilariluonnosta koskeva julkinen kuuleminen loppui vuodenvaihteessa. Komissio laatii sen pohjalta lopullisen ehdotuksen pilarista. Ehdotus julkaistaan maaliskuussa osana EU:n sosiaalista pakettia.

Konferenssia voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #SocialRights

Lisätiedot:

ylitarkastaja Pirjo Pietilä-Kainulainen, p. 0295 1636 77

Sivun alkuun