Hyppää sisältöön
Media

Kansainvälisiä adoptioita selvitetään STM:n ja kansallisen lapsistrategian yhteistyönä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.5.2022 10.34
Tiedote 137/2022

Osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa alkaa STM:n ja lapsistrategian yhteinen selvitys, jossa tarkastellaan muiden maiden tekemää tai tekeillä olevaa selvitystyötä kansainvälisistä adoptioista ja niissä ilmenneistä epäkohdista.

Selvityksessä keskitytään erityisesti asioihin ja ilmiöihin, jotka vastaavat Suomen kansainvälisten adoptioiden tilannetta ja lähtökohtia.

Selvityksen johtopäätösten ja huomioiden avulla voidaan jatkossa arvioida Suomen kansainvälisten adoptioiden mahdollisia ongelmia ja epäselvyyksiä sekä niiden laajuutta. Selvitystä voidaan myös hyödyntää taustatyönä jatkossa mahdollisesti tehtävälle muulle selvitykselle kansainvälisistä adoptioista. 

Selvitys valmistuu ja julkaistaan syksyn 2022 aikana. 

Kansainväliset adoptiot puhuttavat monissa Euroopan maissa

Monessa eurooppalaisessa adoptiolapsia vastaanottavassa maassa on viime aikoina käyty keskustelua kansainvälisistä adoptioista. Mediassa on tuotu esille epäilyjä epäeettisistä menettelytavoista ja erityisesti vanhoissa adoptioprosesseissa paljastuneet väärinkäytökset ovat puhututtaneet julkisuudessa. 

Vuodesta 1985 alkaen ylläpidetyn adoptiolautakunnan tilaston mukaan vuosina 1985–2020 Suomeen on saapunut noin 5 000 kansainvälisesti adoptoitua lasta. Adoptiolautakunnan kansainvälisten asioiden jaosto on todennut, että valvontakäytännöissä tai yleisessä keskustelussa Suomessa ei ole noussut esiin vastaavanlaisia laajamittaisia väärinkäytösepäilyjä, kuten esimerkiksi Ruotsissa tai Hollannissa.

Adoptiolautakunnan mukaan Euroopan adoptiokeskustelu on herättänyt hämmennystä ja huolta adoptioperheiden, hakijoiden ja adoptoitujen keskuudessa Suomessa. Adoptiotoimijatahot ovat tuoneet esille, että vastaavaa kansainvälisiä adoptioita koskevaa selvitystyötä olisi tarpeen toteuttaa myös Suomen osalta.

Lisätietoja

Kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari
p. 0295161177, [email protected] (31.5.2022 alkaen)
STM, Lasten ja nuorten yksikön johtaja Anna Cantell-Forsbom, 
p. 0295163351, [email protected] (poissa 31.5.-2.6.2022)

Ylin lisätietolinkki on korjattu 31.8.2022.

Sivun alkuun