Hyppää sisältöön
Media

Järjestöille sosiaalista hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan 373,6 miljoonaa euroa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.1.2023 13.36
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt yhteensä 373,6 miljoonaa euroa STEA-avustuksia sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yleishyödylliseen, sosiaalista hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan vuonna 2023.

Mielenterveyden tukeminen, väkivallan ehkäisy ja Ukrainasta paenneiden auttaminen ajankohtaisina teemoina

Järjestöjen jatkuvaluonteiseen toimintaan osoitettiin merkittävä osa avustuksista, yhteensä 286 miljoonaa euroa. Kertaluontoisille hankkeille ja investoinneille avustusta myönnettiin yhteensä noin 88 miljoonaa euroa. Ajankohtaisina teemoina avustuspäätöksissä korostuvat mielenterveyden tukeminen, väkivallan ehkäisy ja uhrien tukeminen sekä Suomeen Ukrainasta paenneiden auttaminen. Vuoden 2023 yleisavustuksille ja kohdennetuille toiminta-avustuksille oli mahdollista hakea kustannustason nousuun perustuvaa harkinnanvaraista korotusta.

STEA-avustuksia haki 984 järjestöä ja säätiötä, joiden hakemuksia vastaanotettiin 2299 kappaletta. Haettujen avustusten yhteenlaskettu euromäärä oli 545 miljoonaa euroa. Hakemuksista 1782 sai myönteisen avustuspäätöksen. Uusia hankkeita käynnistyy vuonna 2023 yhteensä 433. Avustuksen saajia on tänä vuonna 797. Näistä 49 on ns. uusia avustuksen saajia.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on STM:n yhteydessä toimiva itsenäinen valtionapuviranomainen, joka valmisteli esityksen myönnettävistä avustuksista. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusasioiden neuvottelukunnan arviointi- ja avustusjaosto antoi esityksestä lausunnon. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi jakoesitystä ja sosiaali- ja terveysministeriö teki avustuspäätöksen 26.1.2023.

STEA-avustuksiin käytetään vuonna 2023 Veikkaus Oy:n rahapelitoiminnan tuottoja. Sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoitus sekä veteraanien auttamisen rahoittaminen on esitetty muutettavan budjettirahoitteiseksi 1.1.2024 alkaen.

Tiedot nyt myönnetyistä STEA-avustuksista julkaistaan 26.1. osoitteessa avustukset.stea.fi  

Lisätietoja:

valmistelupäällikkö Niina Pajari
neuvotteleva virkamies Lassi Kauttonen
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]


 

Sivun alkuun