Hyppää sisältöön
Media

HUS-alueella voidaan väliaikaisesti poiketa erikoissairaanhoidon hoitotakuusta – ei koske lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2021 14.34
Tiedote 83/2021

Valtioneuvosto antoi 17.3.2021 valmiuslain nojalla asetuksen, jolla tarkennettiin kiireettömän hoidon määräajoista poikkeamista koronaepidemian aikana. Eduskunta päätti 26.3.2021 asetuksen osittaisesta kumoamisesta siten, että hoitotakuusta poikkeaminen ei koske lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita.

Mahdollisuus poiketa hoitotakuusta on rajattu vain erikoissairaanhoitoon ja perusterveydenhuollon yhteydessä toteutettavaa erikoissairaanhoitoon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueelle. Mahdollisuus poiketa hoitotakuusta ei siis koske perusterveydenhuoltoa. Muiden sairaanhoitopiirien alueilla on edelleen noudatettava hoitotakuuta.

Eduskunnan päätöksen myötä määräaikojen noudattamisesta ei voida luopua terveydenhuoltolain 53 §:ssä säädettyjen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kohdalla. Valtioneuvosto antoi 26.3.2021 samana päivänä voimaan tulleen asetuksen 226/2021, jossa hoitotakuupoikkeuksia koskevan asetuksen 217/2021 soveltamisalasta poistettiin 53 §:ää koskeva sääntely.

Tautitilanne on Suomessa kaikkein vaikein Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Nopeasti vakavoituvassa tautitilanteessa on turvattava erityisesti sairaalahoidon ja tehohoidon toimivuus. HUS voi varautua koronapotilaiden ja muiden kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon esimerkiksi siirtämällä kiireettömiä leikkauksia, jos se on välttämätöntä.  

Potilaiden yksilöllinen hoidon tarpeen arvio ja hoito on kuitenkin toteuttava niin, että mahdollinen kiireettömän hoidon lykkääminen ei aiheuta vaaraa potilaan terveydelle. Kiireettömän hoidon määräajoista ei myöskään saa poiketa liian etupainotteisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa asetuksen soveltamiseen liittyvän päivitetyn ohjauskirjeen. Ministeriö informoi asetusmuutoksesta HUS:n johtajia perjantaina 26.3.2021.

Asetus on annettu valmiuslain 88 §:n nojalla. Soveltamisasetus on voimassa 18.3.-30.4.2021.


Lisätietoja

hallitusneuvos Merituuli Mähkä, [email protected]

Sivun alkuun