Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU:n terveys- ja elintarviketurvallisuuskomissaari Suomessa

Maa- ja metsätalousministeriöSosiaali- ja terveysministeriö
1.2.2016 10.34
Tiedote 9/2016

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä tapaavat Euroopan komission terveys- ja elintarviketurvallisuuskomissaari Vytenis Andriukaitiksen Helsingissä maanantaina 1. helmikuuta. Komissaari vierailee Suomessa ministeri Rehulan ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kutsumana.

Vierailun aikana komissaari osallistuu sosiaali- ja terveysministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön järjestämään seminaariin.

Seminaarin aiheina ovat globaali terveysturvallisuus ja mikrobilääkeresistenssi (AMR). Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka johtaa vuosittain 25 000 ihmisen kuolemaan. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi kustannukset maailmanlaajuisesti ovat 1,5 miljardia euroa vuosittain.

Jokainen antibioottihoito lisää luonnossa kiertäviä antibioottijäämiä. Tämä puolestaan lisää vastustuskykyisiä bakteereja. Tämän vuoksi antibioottien liiallista käyttöä pitäisi välttää. Liikakäytön kuriin saamiseksi olisi tärkeää vähentää mm. eläinten hoidossa antibioottien käyttöä.

Vastustuskykyisiä bakteereja on suomalaisessa elintarvikeketjussa melko vähän. Hyvä tilanne on saatu aikaan tiukalla antibioottipolitiikalla, hoitosuosituksilla, valvonnalla, viranomaisyhteistyöllä ja tutkimuksella. Ministeri Mäntylä keskustelee Suomen tilanteesta tapaamisessaan komissaarin kanssa.

Suomella on merkittävä rooli terveysturvallisuuden parantamisessa myös maailmalaajuisesti. Kansainvälisessä GHSA-terveysturvallisuusohjelmassa keskitytään ehkäisemään, havaitsemaan ja vastaamaan erilaisiin biologisiin uhkiin nopeasti ja tehokkaasti. Erityisesti huomion kohteena ovat eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit ja mikrobilääkeresistenssin torjunta.

Ministeri Rehula keskustelee komissaarin kanssa muun muassa Suomen genomistrategiasta, sote-uudistuksesta ja potilaiden liikkuvuusdirektiivistä. Suomessa ollessaan komissaari Andriukaitis vierailee myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa. Lisäksi hän osallistuu kansalaiskeskusteluun terveyden ja ruokaturvallisuuden kestävästä kehityksestä Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Keskustelu on avoin medialle.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Ville Korhonen, p. +358 (0) 295 163 253

GHSA Hanna Mäntylä Juha Rehula Kimmo Tiilikainen
Sivun alkuun