Hyppää sisältöön
Media

EU-ministerit keskustelevat alustatalouden työntekijöiden asemasta sekä sukupuolten tasa-arvosta

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2020 9.30
Uutinen

EU:n työ- ja sosiaaliministerit pitävät epävirallisen videokokouksen 3.12.2020. Työministeri Tuula Haatainen osallistuu pohdintaan EU-tason toimista, joita tarvitaan alustatalouden työntekijöiden aseman parantamiseksi. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist edustaa Suomea keskustelussa EU:n tasa-arvostrategian toimeenpanosta.

Euroopan komissio on ilmoittanut, että se antaa vuoden 2021 lopulla lainsäädäntöehdotuksen alustatalouden työntekijöiden työehtojen ja työolojen parantamiseksi. Komissio aikoo kuulla työmarkkinajärjestöjä ennen ehdotuksensa tekemistä.

– Suomi pitää EU-tason keskustelua tervetulleena, koska samat alustat ovat käytössä useassa EU- maassa. Yhteinen lähestymistapa alustatyöhön olisi eduksi kaikille: niin työntekijöille, jäsenmaille kuin niille yrityksille, jotka joutuvat nykyään huomioimaan maiden erilaiset lainsäädännöt, työministeri Haatainen sanoo.

– Olennaista on, että alustatalouden työntekijöille voidaan taata kunnon työolot, sosiaaliturva ja toimeentulo, työministeri Haatainen linjaa.

EU:n tasa-arvostrategia on tärkeä väline sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi jäsenmaissa

Videokokouksen toisena pääaiheena on sukupuolten tasa-arvo ja EU:n tasa-arvostrategian toimeenpano. Komissio julkaisi EU:n tasa-arvostrategian maaliskuussa 2020, ja sen toimeenpanosta keskustellaan nyt poliittisella tasolla ensimmäistä kertaa. Toimeenpanossa huomioidaan erityisesti  naisten ja miesten tasa-arvoinen työmarkkinaosallistuminen.

– EU:n tasa-arvostrategiassa ja hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa on useita yhtymäkohtia, kuten työelämän tasa-arvon ja työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen edistäminen. Lisäksi niitä yhdistää naisten ja miesten moninaisuutta korostava näkökulma sukupuolten tasa-arvoon. Suomi on vahvasti sitoutunut tasa-arvon edistämiseen niin kansallisesti kuin EU-tasollakin, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Blomqvist toteaa.

Epävirallinen videokokous korvaa virallisen työllisyys- ja sosiaaliasioiden ministerineuvoston kokouksen. Videokokouksessa ei tehdä päätöksiä.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen, p. 040 751 5496
hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 0295 064 131
pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin erityisavustaja Anna Abrahamsson, p. 02951 50029
neuvotteleva virkamies Eeva Raevaara, STM, p. 02951 63205


 

Sivun alkuun