Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Etelä-Korean kanssa tehty sosiaaliturvasopimus voimaan helmikuun alusta 2017

Sosiaali- ja terveysministeriö
29.11.2016 8.37
Tiedote 218/2016

Suomen ja Etelä-Korean välinen sosiaaliturvasopimus vaikuttaa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan ja se tulee voimaan 1.2.2017. Sopimus koskee eläkkeitä ja työttömyysvakuutusta.

Sopimuksessa on niin sanottuja lähetettyjä työntekijöitä koskevia määräyksiä. Suomalaisen työnantajan Etelä-Koreaan lähettämä työntekijä jää Suomen työeläkelainsäädännön ja työttömyysvakuutuksen alaisuuteen työkomennuksen ajaksi, enintään kuitenkin viideksi vuodeksi. Tältä ajalta Etelä-Koreassa ei peritä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja, vaan suomalainen työnantaja ja työntekijä suorittavat maksut Suomen lain mukaisesti Suomeen. Sopimuksella vältetään kaksinkertaiset vakuutusmaksut.

Etelä-Koreasta Suomeen lähetetyt työntekijät pysyvät vastaavasti oman järjestelmänsä piirissä eivätkä kuulu Suomen työeläkkeen tai työttömyysvakuutuksen piiriin.

Lisäksi sopimus varmistaa työskentelyyn perustuneiden eläkkeiden maksamisen sopimusvaltiosta toiseen, jos eläkkeensaaja ei enää asu siinä valtiossa, jossa eläke on kertynyt. Eläkehakemusten toimittamisessa ja hakumenettelyssä hakijoiden apuna toimivat sopimuksen soveltamista varten nimetyt yhteyslaitokset. Suomessa näistä tehtävistä huolehtii Eläketurvakeskus.

Sopimuksesta annetaan ennen voimaantulopäivää valtioneuvoston asetus.

Lisätietoja

hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, p. 0295 163170, [email protected]

Sivun alkuun