Hyppää sisältöön
Media

Äitiys- ja isyyslait yhdistyvät vanhemmuuslaiksi vuoden vaihteessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.10.2022 14.06
Uutinen

Uudistuksessa nykysääntelyn peruslähtökohdat säilyvät ennallaan, mutta vanhemmuuden ennakkotunnustamista sujuvoitetaan. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Lapselle voidaan jatkossa vahvistaa toinen vanhempi aiempaa nopeammin silloin, kun lapsi on tunnustettu ennen lapsen syntymää. Uusi vanhemmuuslaki ei lähtökohtaisesti muuta ennakkotunnustamisen vastaanottamisen edellytyksiä. Lapsella voi jatkossakin olla enimmillään vain kaksi oikeudellista vanhempaa. Vanhemmuudesta aletaan viestiä lähtökohtaisesti sukupuolineutraalisti, mutta vanhemmuus kirjataan jatkossakin joko isyytenä tai äitiytenä.

Ennakkotunnustamisesta laadittavien asiakirjojen käsittelyä uudistetaan, koska nykyinen prosessi työllistää useita viranomaisia päällekkäisillä tehtävillä. Ennakkotunnustamiseen tarvittavat asiakirjat voi jatkossa toimittaa neuvolasta suoraan Digi- ja väestötietovirastoon VanhemmuusWeb –sovelluksen avulla.

VanhemmuusWeb-sovellus sujuvoittaa lapsen ennakkotunnustamista

Uuden vanhemmuuslain keskeisimpiä uudistuksia on se, että tunnustamista koskeva asiakirja voidaan vuoden vaihteesta alkaen laatia uudella VanhemmuusWeb-sovelluksella. VanhemmuusWeb on uusi ennakkotunnustamisten sähköinen ilmoitusjärjestelmä, jonka kehittämisestä vastaa Digi- ja väestötietovirasto. Sovellus on maksuton.

VanhemmuusWeb -sovelluksen käyttöönotto edellyttää organisaatioilta vastuukäyttäjän nimeämistä. DVV julkaisee syksyllä 2022 ohjeita sekä vastuukäyttäjälle että sovelluksen loppukäyttäjille verkkosivuillaan. 

Sosiaali- ja terveysministeriö tulee järjestämään koulutusta sovelluksen käyttäjille, eli äitiysneuvoloiden terveydenhoitajille ja kätilöille sekä kuntien ja kuntayhtymien lastenvalvojille. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä Oikeusministeriön, Digi- ja väestötietoviraston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Vanhemmuuslaki tulee voimaan 1.1.2023. 

Lisätietoja:

Pia Suvivuo, erityisasiantuntija, [email protected]
Marjo Malja, sosiaalineuvos, [email protected]

Sivun alkuun