Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Lindström ja Mattila tapasivat Romanian ja Kroatian kollegansa Helsingissä

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2018 9.53
Tiedote

Työministeri Jari Lindström ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila keskustelivat 9.11.2018 Romanian ja Kroatian työ- ja sosiaaliasioiden ministerien ja virkamiesten kanssa tulevan EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmasta.

Romania, Suomi ja Kroatia muodostavat EU:n neuvoston puheenjohtajatrion seuraavan kolmen puheenjohtajuuskauden ajan. Maat valmistelevat parhaillaan yhteistä ohjelmaa pääaiheista, joita neuvosto käsittelee näiden 18 kuukauden aikana. Trio-ohjelma julkaistaan loppuvuodesta.

Ministerit keskustelivat tapaamisessaan muun muassa hyvinvoinnin, työllisyyden ja talouden vastavuoroisesta suhteesta, työvoiman osaamisesta ja liikkuvuudesta, muuttuvan työelämän mahdollisuuksista ja haasteista, sukupuolten välisestä tasa-arvosta sekä työhyvinvoinnin edistämisestä.

– Keskustelu työn murroksesta tulee olemaan ajankohtainen myös Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. EU:n tulee rohkaista jäsenmaitaan toimiin kansalaisten osaamisen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi, työministeri Jari Lindström sanoo.

– Meidän tulee huolehtia siitä, että ihmiset ovat keskeisessä osassa, kun teemme politiikkaa. Hyvinvointitalous on kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa tarkastellaan sitä, millaisia vaikutuksia hyvinvoinnilla ja työllisyydellä on talouskasvuun ja toisaalta sitä, kuinka talouskasvu vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin, kiteyttää ministeri Mattila.

Suomeen EU-puheenjohtajakausi lähestyy

  • Suomi toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana puolivuotiskauden heinäkuusta 2019 alkaen.
  • Puheenjohtajuutta hoitaa Suomea ennen Romania ja Suomen jälkeen Kroatia.
  • Puheenjohtajamaat tekevät yhteistyötä kolmen maan ryhmissä eli trioina.
  • Suomen kansallinen puheenjohtajuusohjelma valmistellaan parlamentaarisesti.

Trio-kumppanimaiden ministerit ovat tavanneet ennen Helsinkiä Kroatiassa ja Romaniassa. Helsingin kokouksessa Suomea edustivat ministeri Lindströmin ja ministeri Mattilan lisäksi perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Keskustelut käytiin perjantaina 9.11. valtioneuvoston juhlahuoneistossa.

Työministeri Lindström tapaa 9.11. myös komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskiksen. Keskustelujen aiheena olivat muun muassa Euroopan kasvu- ja työllisyysstrategian tulevaisuus sekä Euroopan rahaliiton sosiaalinen ulottuvuus.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jami N. Arvola, p. 050 4471 255
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Kari Synberg p. 050 574 2297

Sivun alkuun