Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat
Uusien koronavirustartuntojen määrä pysynyt tasaisena viimeiset kolme viikkoa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2020 10.00
Tiedote

Valtakunnallisesti uusien tartuntojen määrä on edelleen kohtalaisen pieni. Uusien tapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna, mutta pysyneet tasaisina viimeisen kolmen viikon aikana. 

Tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat nousseet erityisesti Helsingin ja Uudenmaan alueella heinäkuun alun lukemista.

Viimeisen seurantaviikon eli viikon 34 aikana (17.8.-23.8.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 159 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla (10.8.-16.8.) ilmoitettiin 164 uutta tapausta.

Suomessa on todettu sekä kotoperäisiä että ulkomailta peräisin olevia tartuntoja. Tartuntojen alkulähteitä on peräisin useasta eri maasta, ja osa näistä tartunnoista on johtanut uusiin tartuntoihin ja tartuntaketjuihin. 

Uusista todetuista tapauksista osa liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin ja seurannassa oleviin tapausryvästymiin, mutta kaikkien tartuntojen kohdalla tartunnan lähde ei ole tiedossa. Tiedossa on useampia kotimaan joukkoaltistumisia, muun muassa suuremmissa perhe- ja yleisötapahtumissa. 

Myös useampia päiväkoti- ja koulualtistumisia on todettu viime viikkojen aikana. Kaikki uusien tapausten tartuntaketjut pyritään jäljittämään huolellisesti ja uusia tartuntoja pyritään siten ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti. 

Tänään julkaistu tilannearvioraportti ja aiemmat raportit ovat THL:n sivuilla:

Koronavirustestauksia tehty aiempaa enemmän

Laboratorioiden virustestauskapasiteetti on tällä hetkellä yli 14 000 näytettä päivässä. Viimeisen kahden viikon aikana (viikoilla 33-34) koronavirustestejä on tehty yhä suurempia määriä. Päiväkohtaisesti testejä on tehty tyypillisesti yli 10 000. 

Positiivisten COVID-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on pysynyt pienenä.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,30 - 1,40 (90 prosentin todennäköisyysväli). Arvioitu tartuttavuusluku ja ennusteet tulevan viikon sairaalahoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat samaa tasoa kuin edellisellä viikolla. 

Suomessa nyt yhteensä 8 002 koronavirustartuntaa

Koko Suomen yhteenlaskettu tapausmäärä 26.8.2020 oli 8 002 todettua tapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 335.

Parantuneita arvioidaan olevan noin 7 200 eli yli 90 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. 

Sairaalahoidossa oli 26.8.2020 yhteensä 5 potilasta, joista yksi oli tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt pienenä heinäkuun alkupuolelta lähtien.

Lisätietoja

Taneli Puumalainen, ylilääkäri, THL, [email protected] (epidemiatilanne)
Kari Auranen, professori, [email protected] (ennustemallit)
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategiajohtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)
 

Sivun alkuun