Hyppää sisältöön
Media

Uuden koronaviruksen aiheuttama infektio ei enää vaadi lääkärin tekemää tartuntatauti-ilmoitusta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2022 13.33
Tiedote 16/2022

Valtioneuvosto on muuttanut tartuntatautiasetusta THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoittamisesta. Jatkossa lääkärien ei tarvitse tehdä tartuntatauti-ilmoitusta muun uuden koronavirustyypin aiheuttamasta vaikeasta infektiosta.

Asetus tulee voimaan 21.1.2022.

Lääkärin ja hammaslääkärin on tehtävä tartuntatauti-ilmoitus yleisvaarallisista ja valvottavista tartuntataudeista. Eri rekistereiden yhdistäminen ja sitä kautta kerätty tieto on kuitenkin mahdollistanut sen, että lääkärin tartuntatauti-ilmoitukselle covid-19-taudista ei ole enää tarvetta. Muutos koskee ainoastaan SARS-CoV-2 –viruksen aiheuttamaa vaikeaa tautia, ei SARS-CoV-1 tai MERS-viruksen aiheuttamaa tautia.

Lääkärin tartuntatauti-ilmoituksella saadut tiedot voidaan nykyään kerätä yhdistämällä tartuntatautirekisterin tieto positiivisesta laboratoriolöydöksestä Hilmon, Avohilmon, Terhikki-rekisterin ja Väestötietojärjestelmän tietokantoihin tallentuneen muun tiedon kanssa. Näitä tietoja ovat perussairaudet, terveydenhuollon työntekijästatus, mahdollinen sairaalahoito, tehohoito, raskaus, kuolema.

Asetuksen muutoksella pyritään vähentämään koronadiagnoosista seuraavien tartuntatauti-ilmoitusten aiheuttamaa kuormitusta kuntien ja sairaanhoitopiirien tartuntatautiyksiköille heikentämättä tilannekuvan ylläpitoon tarvittavaa tiedonkeruuta.

Lisätietoja

Liisa Katajamäki, hallitusneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 329, [email protected]
Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, lääkintöneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0395 163 324, [email protected]

Sivun alkuun