Hyppää sisältöön
Media

Työsuojeluvalvonnan digitalisaation ensimmäinen vaihe onnistuneesti päätökseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.3.2016 9.45
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriön Valtimo-hankkeen loppuraportti on valmistunut. Hankkeessa kehitettiin digitaaliset työvälineet työsuojeluvalvontaan sekä sen suunnitteluun ja seurantaan.

Digitaaliset työkalut työsuojelutarkastajien apuna

Valtimo-hankkeen tärkeimpänä tuotoksena luotiin sähköinen Vera-tietojärjestelmä, jonne työsuojelutarkastajat tallentavat työpaikkatarkastuksen tiedot valmiiden mallien avulla.  

- Sähköiset työkalut luotiin helpottamaan ja nopeuttamaan työsuojelutarkastajan työtä. Kun tällainen järjestelmä luodaan, tavoitteena on, että tieto tallennetaan yhteen kertaan yhteen paikkaan, jotta turhaa työtä ei synny. Saavutimme onnistuneesti tämän tavoitteen, Valtimo-hanketta vetänyt ylitarkastaja Teija Inkilä sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Vera-järjestelmää käytetään myös työsuojelun suunnittelussa ja seurannassa sekä hyödynnetään lainvalmistelussa. Veran myötä työsuojeluvalvonnan tiedonhallinta parani ja tietojärjestelmien määrä väheni. Työpaikoilla uudistus näkyy valvonnan laadun parantumisena.

Poikkeuksellisen onnistunut julkishallinnon tietojärjestelmähanke

Valtimo-hanke oli kokonaisuudessaan kustannustehokas, nopea ja hyvin johdettu hanke. Tietojärjestelmähankkeen onnistuminen kaikilla mittareilla on poikkeuksellista erityisesti julkishallinnossa.

- Vastaavan järjestelmän hankinta keskivertosuoritustasolla olisi maksanut lähes kolminkertaisesti ja kestänyt 5-8 vuotta kauemmin eli kyllä tässä voi puhua poikkeuksellisesta onnistumisesta, Inkilä arvioi.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi tarkemmin Valtimo-hankkeen onnistumista ja vaikutuksia vuoden 2016 lopulla.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Teija Inkilä (STM), p. 029 516 3484, [email protected]

Työsuojeluvalvonnan uusi tapa tarkastaa – VALTIMO-hanke. Valvonnan parempaa vaikuttavuutta paremmalla tiedonhallinnalla (STM:n julkaisuja 2016:1)

Sivun alkuun