Hyppää sisältöön
Media

Tekoäly ja robotiikka parantavat ihmisten hyvinvointia – Hyteairo-ohjelma vauhdittaa toteutuksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2018 14.58
Uutinen

Robotit ja tekoäly auttavat ihmisiä elämään terveellisesti, parantumaan sairauksista, asumaan itsenäisesti ja turvallisesti kodeissaan sekä kuntoutumaan nopeasti toiminta- ja työkykyisiksi.

”Robottien ja tekoälyn hyödyntäminen hillitsee sosiaali- ja terveysmenojen kasvua ja auttaa turvaamaan korkeatasoiset palvelut. Palvelujen kehittäminen vaatii kaikkien eri tahojen yhteistyötä ja siksi olemme rakentaneet konkreettista toimijoiden verkostoa", kertoo erityisasiantuntija Jukka Lähesmaa sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hyteairo-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön johtama Hyvinvointialan robotiikan ja tekoälyn ohjelma. Ohjelman pääteemoiksi on valittu kotona asuminen, hoito ja logistiikka sairaalaympäristössä, lääkehoito ja -huolto sekä hyvinvointivalmennus ja kuntoutus.

”Ohjelmaan pääsee mukaan ilmoittautumalla. Verkostoon ilmoittautuneet pääsevät mukaan valmistelutyöhön ja saavat kutsuja tilaisuuksiin. Listalla on jo lähes 100 henkilöä ja 50 organisaatiota,” iloitsee Lähesmaa. Robotiikan asiantuntija Cristina Andersson ylläpitää verkostoa.

Seuraavaksi on vuorossa hyvinvointirobotiikan ja tekoälyn kansallisen kypsyystason arviointityöpaja, jossa arvioidaan esimerkiksi, kuinka hyvin Suomessa osataan tehdä yhteistyötä ja miten palveluluiden ja ratkaisujen vienti sujuu. Osaamisen kriittinen arviointi on myös tärkeää.

”Suomi on maailman kärkeä tietyissä asioissa, mutta parannettavaakin on. Arviointityö auttaa suuntaamaan toimintaa oikein", korostaa Lähesmaa.

Sote-uudistus liittyy myös tiivistii ohjelmaan. Ohjelma tarjoaa muun muassa alla tekoälyn ja robotiikan koulutuspaketin sote-muutosjohtajille.

Apua ammattilaisille

”Robotiikan ja tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet auttavat ammattilaisia antamaan parempaa palvelua ja hoitoa sekä vapauttavat ammattilaisten aikaa ihmisten kohtaamiseen", korostaa Eteva kuntayhtymän toimitusjohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja. Hän on ollut mukana Hyteairon neuvonantajaryhmässä ja työpajoissa.

Eteva kuntayhtymä on Suomen suurin vammaisalan osaamiskeskus. Eteva tuottaa palveluja vuosittain noin 1600 henkilölle ja sen omistajia ovat 45 Etelä-Suomen kuntaa.

”Olemme Etevassa käynnistämässä useita omia robotiikkaprojekteja. Aloitamme hallinnon tehostamisesta ja rutiinitöiden siirrosta digitaaliselle työkaverille. Näin vapautamme aikaa asiakas- ja asiantuntijatyöhön. Pidimme kesäkuussa oman robotiikkatyöpajan, ja kehitysideoita syntyi roppakaupalla", Harjuhahto-Madetoja kertoo.

Tule mukaan!

Jukka Lähesmaa toivoo eri alojen toimijoita laajasti mukaan Hyteairo-hankkeeseen. Neuvonantajaryhmä kootaan uudelleen syksyn aikana ja suunnitelmissa on myös laaja aloitusseminaari.

Ohjelmaa esitellään lokakuun alussa Madridissa IROS 2018 (International Conference on Intelligent Robots and Systems) -konferenssissa.

Koko Hyteairo-ohjelmaan voi tutustua uuden esitteen avulla: Hyteairo-esite.

Lisätietoja

  • Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295163139
  • Katrina Harjuhahto-Madetoja, toimitusjohtaja, Eteva kuntayhtymä, p. 040 304 7001
  • Cristina Andersson, Develor Oy, [email protected], p. 0400633190 (verkostoon ilmoittautuminen)
  • Hyteairo-esite
  • Hyteairo-ohjelma (stm.fi)
  • Hyteairoon liittyvät työpajat 2017–2018 (Airo Island)
Sivun alkuun