Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomen terveysturvallisuutta arvioidaan maaliskuussa, mitä se tarkoittaa?

Sosiaali- ja terveysministeriö
27.2.2017 13.43
Uutinen

Ulkoiset asiantuntijat arvioivat Suomen terveysturvallisuutta 27.–31.3.2017. Ulkoinen arviointi terveysturvallisuudesta ja kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) toimeenpanosta tarjoaa Suomelle mahdollisuuden saada riippumatonta ja luotettavaa tietoa siitä, miten riittävä ja toimiva maan terveys- ja valmiusjärjestelmä on.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoo videolla tarkemmin mistä terveysturvallisuudesta ja arvioinnissa oikein on kyse.

Linkki videohaastatteluun: http://www.youtube.com/watch?v=RMnLDgILx2c

Tekstiversio haastattelusta

Suomen terveysturvallisuutta arvioidaan, mitä se tarkoittaa?

"Terveysturvallisuus on tartuntatautien ja biouhkien ehkäisemistä, havaitsemista ja torjuntaa. Se ei ole missään nimessä pelkästään terveyssektorin asia, vaan siihen kuuluu ihmisterveyden lisäksi eläinterveys, elintarvike-, kemikaali- ja säteilyturvallisuus, turvallisuussektori, sekä sisäasiain- ja ulkoasiainhallinto. Kyse on siitä miten nämä kaikki eri osa-alueet toimivat yhteen.

Terveysturvallisuuden arviointi tehdään Maailman terveysjärjestö WHO:n terveyssäännöstön viitekehyksessä. Arvioinnissa tarkastellaan miten hyvin terveyssäännöstö on maassa toimeenpantu. Jos se on hyvin toimeenpantu niin ehkäiseminen, havaitseminen ja torjunta toimivat niin hyvin että ei synny uhkia tai laajamittaisia epidemioita.

Terveysturvallisuuden arviointiin kuuluu maan sisäinen itsearviointi, joka tehdään suomalaisten asiantuntijoiden toimesta. Tämän lisäksi arviointiin kuuluu myös kansainvälisen asiantuntijaryhmän tekemä ulkopuolinen arviointi. Arviointi tehdään Maailman terveysjärjestön ulkoisen arviointiprosessin mukaisesti ja sen lopputuloksena on julkinen raportti, jossa näkyvät Suomen kehittämiskohteet."

Miksi Suomen terveysturvallisuutta arvioidaan?

"Suomi on ollut keskeisessä roolissa kehittämässä ulkoisen arvioinnin prosessia, joka on tehty jo 30 maassa. Nyt katsoimme että on Suomen vuoro.

Suomen terveysturvallisuutta arvioidaan Suomen omasta pyynnöstä. Arviointi tehdään, jotta saisimme riippumatonta tietoa siitä miten meidän pitäisi parantaa toimintaamme. Tämä tieto on tärkeää, jotta ihmiset voisivat olla turvassa, sillä biouhat ja tartuntataudit eivät tunne rajoja."

Mitä hyötyä terveysturvallisuusarviosta on?

"Eri viranomaiset tekevät arvioinnin yhdessä. Sen jälkeen tehdään yhdessä suunnitelma miten pitäisi toimia jos meille tulee jokin uhka. Tällä tavalla terveysviranomainen, eläinlääkäri, tullivirkailija, kuljetusalan työntekijä ja turvallisuusviranomainen osaavat yhdessä nopeasti puuttua tilanteeseen, jotta uhka saadaan hallintaan.

Arvioinnin tuloksena saamme tietoa niistä kohteista, joissa meillä Suomessa on kehitettävää. Näin voimme paremmin kohdentaa resurssit, eli eurot ja osaaminen, sinne missä niitä eniten tarvitaan."

Sivun alkuun