Hyppää sisältöön
Media

Ravitsemisliikkeiden rajoituksia koskeva asetus annettu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.2.2021 11.41
Tiedote 48/2021

Valtioneuvosto on antanut uuden asetuksen, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Ravitsemisliikkeiden tulee huolehtia asiakkaiden ja asiakasryhmien välisistä etäisyyksistä aiempaa tehokkaammin. Ravintoloiden on koko maassa järjestettävä toimintansa sisätiloissa siten, että asiakkaat ohjataan istumaan istumapaikoillaan. Ravintolat eivät myöskään saa järjestää eivätkä sallia esimerkiksi tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä.

Muut asiakasmääriä, aukioloa ja anniskelua koskevat rajoitukset on päivitetty eri maakuntien osalta. Asetus tulee voimaan 1.3., ja se on voimassa 30.6.2021 asti. Asiakkaiden ohjaamista istumapaikoillaan koskevaa 3 §:n 4 momenttia sovelletaan kuitenkin vasta perjantaista 5.3.2021. Asetuksen käytännön soveltamisesta vastaavat aluehallintovirastot.

Kaikilla oltava oma istumapaikka, turhaa liikkumista vältettävä

Ravitsemisliikkeen on jatkossakin huolehdittava siitä, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta. Asiakkaiden saapuminen ravintolaan on toteutettava tavalla, jossa pidetään asiakkaiden ja seurueiden välillä riittävä etäisyys. Kaikilla asiakkailla tulee edelleen olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Uutena velvoitteena ravitsemisliikkeiden on koko maassa järjestettävä toimintansa sisätiloissa siten, että asiakkaat ohjataan istumaan istumapaikoillaan. Ravintolan on laadittava ja annettava asiakkaille ohjeet siitä, miten sisätiloissa sallitaan kulkeminen ravintolaan saapumisen, sieltä poistumisen, tupakointitilassa tai wc- ja pesutilassa käymisen sekä ruuan ja juoman noutamisen yhteydessä. Ravintolat eivät toisin sanoen saa järjestää eivätkä sallia esimerkiksi tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä. Epidemian perustasolla ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla velvoite poistetaan 28. maaliskuuta 2021.       

Asiakasmäärien rajoitukset maakunnittain

Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun tai Lapin maakunnassa sijaitsevassa ravitsemisliikkeessä, jonka pääasiallinen ravitsemistoiminta on alkoholin tarjoilu, saa oleskella yhtäaikaisesti enintään puolet normaalista määrästä. Muissa edellä mainituissa maakunnissa sijaitsevissa ravitsemisliikkeissä saa oleskella enintään kolme neljäsosaa normaalista henkilömäärästä.

Muutoksena voimassa olevaan asetukseen rajoitusten piiriin lisättiin Satakunnan maakunta.

Anniskelu- ja aukioloajarajoitukset maakunnittain

Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan tai Ahvenanmaan maakunnassa sijaitsevassa ravitsemisliikkeessä alkoholijuomien anniskelu on sallittua klo 7-22. Ravintolan saa pitää avoinna kello 5-23. Muutoksena näiden rajoitusten piiriin lisättiin Satakunnan ja Ahvenanmaan maakunta.

Pirkanmaan, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Kainuun tai Lapin maakunnassa sijaitsevassa ravitsemisliikkeessä alkoholijuomien anniskelu on sallittua klo 7-22. Ravintola, jonka alkoholin anniskelu on päätoimiala, saa olla auki kello 24-23. Muut ravintolat saavat olla auki kello 01-24.

Alkoholin anniskelu Pohjois-Savon maakunnan ravitsemisliikkeissä on edelleen sallittu kello 7-24 välillä. Ravintolan saa pitää avoinna kello 2-1.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Ismo Tuominen, [email protected]

Sivun alkuun