Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaisen sopimuksen muutos terveydenhuollon työmarkkinoista voimaan 1.2.2020

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.1.2020 14.21
Uutinen

Pohjoismaat ovat tehneet muutoksia sopimukseen eräiden terveyden- ja sairaanhoidon henkilöstöryhmien sekä eläinlääkäreiden yhteisistä pohjoismaisista työmarkkinoista. Muutosten myötä päällekkäisyys ammattipätevyysdirektiivin kanssa poistuu.

Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin välillä on vuodesta 1994 ollut voimassa sopimus eräiden terveyden- ja sairaanhoidon henkilöstöryhmien sekä eläinlääkäreiden yhteisistä pohjoismaisista työmarkkinoista. Sopimus tunnetaan myös nimellä Arjeplog-sopimus sen allekirjoittamispaikan mukaan.

Sopimus on koskenut 22 terveydenhuollon ammattia sekä eläinlääkäreitä. Sopimus on sisältänyt määräykset näiden ammattien vastavuoroisesta tunnustamisesta sekä valvontatietojen vaihtamisesta Pohjoismaiden välillä.

Jatkossa pohjoismaisilla työmarkkinoilla sovelletaan ammattipätevyysdirektiivin mukaisia tunnustamisjärjestelmiä. 

Muutossopimuksella ammattipätevyyksien tunnustamisjärjestelmät saatetaan koskemaan myös eräitä Färsaarilla ja Grönlannissa koulutettavia terveydenhuollon ammatteja. Eläinlääkärit poistuvat kokonaan sopimuksen soveltamisalasta.

Muutossopimuksessa on myös potilasturvallisuuden kannalta tärkeitä täsmentäviä määräyksiä, jotka koskevat valvontatietojen vaihtamista Pohjoismaiden välillä.

Muutossopimus tulee voimaan 1.2.2020.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Eila Mustonen, p. 0295 163 460, [email protected]

Sivun alkuun