Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Saarikko: Lisää joustoja perhevapaisiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2017 11.05
Uutinen

Perhevapaita tulisi voida pitää joustavammin. Nyt käytössämme oleva perhevapaajärjestelmä lähtee siitä, että pienten lasten vanhemmat ovat kotona tai töissä kokopäiväisesti. Välimuotoja ei juurikaan käytetä, kuvailee perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Perheen jaksamista ja taloudellista tilannetta voisi helpottaa perhevapaamalli, jossa vapaata ja palkkatyötä voisi yhdistää nykyistä joustavammin. Pienten lasten vanhemmille olisi luotava paremmat mahdollisuudet tehdä osa-aikatyötä. Joustavuus on ministeri Saarikon mukaan ennen kaikkea työelämän toimijoiden ja kuntien käsissä. Hän haastaakin osapuolet mukaan pohtimaan, mitä eri osapuolet voivat tehdä perheiden parhaaksi ja miten rakentaisimme perheystävällisempää yhteiskuntaa.

Ministeri Saarikko kyseenalaisti oletuksen, jonka mukaan Suomessa pienten lasten äidit käyvät muihin pohjoismaihin verrattuna vähän töissä.

– Pohjoismaat tilastoivat perhevapaalla olevat eri tavalla, mikä pitäisi huomioida myös tilastoista tehtävissä tulkinnoissa. Nyt tulkinnat vääristävät kuvaa suomalaisäitien työllisyydestä todellisuutta huonommaksi, painotti ministeri Saarikko ”Kolme myyttiä perhevapaista” -raportin julkistamistilaisuudessa pitämässään puheessaan tiistaina 24. lokakuuta.

Nyt julkaistussa raportissa todetaan, että useisiin Euroopan maihin verrattuna suomalaisäidit jatkavat työelämässä pidempään.

– Jos pieni ainutlaatuinen elämänvaihe kotona otetaan kiinni myöhemmässä vaiheessa työelämää, niin tämä asettaa julkisen keskustelun perhevapaista aivan uuteen valoon, totesi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Lisätietoja

perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon eritysavustaja Riikka Pirkkalainen, p. 02951 63110

Sivun alkuun