Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula: Veteraaneille yksilölliset palvelut

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.3.2016 13.30
Tiedote 27/2016

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula muistuttaa suomalaisia siitä, että meillä on oltava valmius hoitaa kunniavelkamme itsenäisyytemme säilyttämisen puolesta suurimmat uhraukset tehneitä veteraaneja kohtaan. Rehula puhui sotaveteraaniviikon avajaisjuhlassa Kouvolassa lauantaina 5. maaliskuuta.

Veteraanien arkea pyritään helpottamaan rintamaveteraanien kuntoutusta ja veteraanipalveluita kehittämällä. Tavoitteena on vastata mahdollisimman hyvin palvelutarpeeseen ja tukea sitä, että veteraanit pystyisivät asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään. Veteraanijärjestöjen esittämät tavoitteet otetaan valmistelussa huomioon.

– Sosiaali- ja terveysministeriön Ikäihmisten kotihoidon ja omaishoidon tuen kärkihankkeessa kehitetään muun muassa kotikuntoutusta ja mallinnetaan hyviä käytäntöjä, ministeri kertoi.

Kuluvalle vuodelle eduskunta on hyväksynyt veteraanietuuksiin kokonaisuudessaan 236 miljoonaa euroa. Näistä veteraanikuntoutusrahaa on liki 30 miljoonaa euroa. Kunnat voivat käyttää summasta kotiin vietäviin avopalveluihin 10 miljoonaa euroa. Ministerin mukaan kuntoutusrahan käyttö vaatii huolellista suunnittelua ja määrärahan käytön seurantaa, jotta veteraanit pääsevät haluamaansa kuntoutukseen. Nykyiset käytännöt mahdollistavat joustavan toiminnan kunnassa. Myös puolisoiden on mahdollista osallistua päiväkuntoutukseen.

– Pidän tärkeänä, että monenlaisten muutosten paineissa olevat kunnat jaksaisivat panostaa veteraaniväestön erityisetuuksien toimeenpanoon. Veteraanit ansaitsevat mahdollisimman yksilölliset palvelut. Kuntien kannattaa ottaa toisistaan oppia, jotta hyvät käytännöt saadaan leviämään. Toivon, että kunnat näkevät tämän tehtävän tärkeänä erityispalveluna kunniakansalaisillemme, ministeri Juha Rehula painotti.

Lisätiedot

erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949, [email protected]

Sivun alkuun