Hyppää sisältöön
Media

Mahdollisiin koronalääkehankintoihin varaudutaan – hallitus esittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuuttamista lääkkeiden hankintaan ja jakeluun

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2022 13.11
Tiedote 17/2022

Hallitus esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö valtuuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (HUS) toimimaan valtakunnallisena toimijana tiettyjen covid-19 -sairauden hoitoon liittyvien lääkkeiden hankinta-, varastointi- ja jakelutehtävissä. Sosiaali- ja terveysministeriö sitoutuisi korvaamaan toiminnasta HUS:lle aiheutuvat kustannukset enintään 20 miljoonan euron suuruisella valtionavustuksella.

HUS:lle myönnettäisiin enintään 20 miljoonaa euroa, josta 15 miljoonaa euroa ylittävä osa myönnettäisiin ehdollisena. 15 miljoonan euron ylittävä osuus olisi käytettävissä eduskunnan erillisellä päätöksellä.

HUS:n valtakunnallinen hankintatoiminta tulisi palvelemaan kaikkia sairaanhoitopiirejä ja koko Suomea. Covid-19 -sairauden hoidon osalta on tarkoituksenmukaista, että lääkkeet olisivat käytettävissä potilastyössä mahdollisimman nopeasti ja olemassa olevien kanavien kautta.

Valtion vuoden 2021 talousarvion momentin ”33.60.38. Valtionavustus julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon covid-19-kustannuksiin” määrärahaa saa käyttää muun muassa valtionavustuksena kunnille, kuntayhtymille ja Ahvenanmaan maakunnalle välittömien covid-19 kustannusten korvaamiseen. Momentille on varattu määrärahaa yhteensä 1 615 000 000 euroa, josta valtaosa käytetään laajaan kuntien ja kuntayhtymien covid-19-kustannuksiin kohdistettavaan valtionavustuskokonaisuuteen. 

Esityksen tarkoituksena on varautua mahdollisiin lääkehankintoihin. 


Lisätietoja

johtaja Tuula Helander, [email protected]

Sivun alkuun