Hyppää sisältöön
Media

Maatalousyrittäjien vakuutusmaksujen viivästyskorko alenee väliaikaisesti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2017 13.40
Tiedote 141/2017

Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle maksettavien vakuutusmaksujen viivästyskorko alenee väliaikaisesti neljään prosenttiin. Muutos helpottaa maatilojen maksuvaikeuksia.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista torstaina 19.10.2017. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Lakia on sovellettu 1 päivästä heinäkuuta 2017 alkaen ja se on voimassa vuoden 2018 loppuun asti.

Viimeisten vuosien aikana maatalousalalla on tapahtunut maatalousyrittäjistä riippumattomia odottamattomia muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet siten, että maatilojen maksuvalmius on heikentynyt. Vakuutusmaksuille asetetun viivästyskoron periminen täysimääräisenä nykyisessä tilanteessa johtaa siihen, että maksua maksavat pyrkivät alentamaan maatalousyrittäjän eläkelain mukaista työtulon tasoa. Tämä puolestaan lisää tulevaisuudessa kansaneläke- ja takuueläkemenoja. Työtulo vaikuttaa mm. eläkevakuutusmaksuihin ja eläkkeen määrään.

Maatalousyrittäjät ja apurahansaajat vakuutetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksessa vanhuuden, työkyvyttömyyden, perheenhuoltajan kuoleman ja työtapaturman varalta. Lisäksi heidät liitetään ryhmähenkivakuutukseen. Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle tehtiin tammi-helmikuussa 2017 noin 1600 vakuutusmaksujen maksulykkäyspyyntöä. Vuoden 2016 vastaavana aikana pyyntöjä tuli noin 1000.

Lisätietoja

hallitussihteeri Hanna Tossavainen p. 02951 63005, [email protected]

Sivun alkuun