Hyppää sisältöön
Media

Lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien juurruttamiseen viiden miljoonan euron valtionavustus

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2023 11.01
Tiedote 55/2023

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle viisi miljoonaa euroa valtionavustusta vuosille 2023 -2025 lasten ja nuorten näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöön oton ja juurruttamisen vahvistamiseksi.

Valtionavustusta voidaan käyttää kotipesätoiminnan jatkumisen varmistamiseen lasten käytöshäiriöiden varhaisen tuen menetelmien osalta sekä kotipesätoiminnan laajentamiseen yliopistosairaaloissa. Avustuksella tuetaan psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa hyvinvointialueilla ja lisätään mielenterveyden ongelmien tunnistamista ja tukea sivistyspalveluissa. Lisäksi sillä tuetaan lasten, vanhempien ja läheisten psykososiaalisen tuen käyttöönottoa tilanteissa, joissa lapsi tai joku muu perheenjäsenistä sairastuu vakavasti tai sairastaa vakavaa sairautta.    

Lasten ja nuorten näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien juurruttamisella vastataan Sanna Marinin hallitusohjelman mukaiseen Kansalliseen mielenterveysstrategiaan. Keskeisenä lapsia ja nuoria koskevana ehdotuksena ehdotetaan psykososiaalisten hoitomuotojen ja interventioiden saatavuuden parantamista ja niiden organisoimista alueelliset tarpeet huomioiden. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueille ja nyt myönnetyllä valtionavustuksella työtä tuetaan Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön kautta. 

Myönnetyllä valtionavustuksella pyritään lisäämään osaamista psykososiaalisten menetelmien arviointiin. Hyvin tehty arviointi edistää laadukkaan psykososiaalisen hoidon ja tuen saamista. Mikäli menetelmiä ei kyetä riittävästi arvioimaan, tämä saattaa johtaa vaikutuksiltaan vähäisten menetelmien käyttöön ja kuormittaa palvelujärjestelmää entisestään. 

Lisätietoja

Ylilääkäri Tuula Kieseppä, [email protected], p. 029 51 63745

Erityisavustaja Jenny Suominen, [email protected], 0295 163 387
 

Sivun alkuun