Hyppää sisältöön
Media

Lapsen oikeuksien päivänä pyydetään anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdelluilta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2016 8.30 | Julkaistu suomeksi 4.11.2016 klo 19.28
Tiedote 193/2016

Lastensuojelun laitosten ja sijaisperheiden vastuulla on varmistaa sijoitetulle lapselle hyvä ja turvallinen lapsuus. Tiedossa on, että aina tehtävä ei ole toteutunut tavoitellulla tavalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää lapsen oikeuksien päivänä tilaisuuden, jossa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esittää valtiollisen anteeksipyynnön henkilöille, jotka ovat kokeneet kaltoinkohtelua, epäkohtia tai väkivaltaa lastensuojelun sijaishuollossa.

Ministeriö julkaisi viime huhtikuussa haastattelututkimuksen huostaan otettujen lasten kokemista epäkohdista, kaltoinkohtelusta ja väkivallasta ensimmäisen lastensuojelulain aikaan 1937-1983. Jyväskylän yliopiston tekemän selvityksen mukaan kaikissa lastensuojelun sijaishuollon eri muodoissa tapahtui kaltoinkohtelua ja väkivaltaa.

Lapsen oikeuksien päivän tilaisuudessa keskustellaan avoimesti lastensuojelun sijaishuollon epäonnistumisista, jotta niistä voitaisiin ottaa oppia. Tavoitteena on, että lasten kaltoinkohtelua ei enää tapahdu ja lastensuojelu onnistuu jatkossa antamaan sijoitetuille lapsille hyvän ja turvallisen lapsuuden.

Päivän aikana kuullaan myös kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja lastensuojelusta ja kuullaan, millä suunnitelmin lastensuojelua jatkossa kehitetään. Tilaisuuden juontaa taiteilija Sinikka Sokka.

Sosiaali- ja terveysministeriön järjestämään tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet ja sitä voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua viimeistään 14. marraskuuta osoitteessa: http://stm.fi/tapahtumat/2016-11-20/lapsen-oikeuksien-paivan-tilaisuus

Lisätietoja

sosiaalineuvos Marjo Malja, p. 02951 63581
ministeri Rehulan erityisavustaja Eeva Salmenpohja, p. 02951 63110
johtaja Päivi Voutilainen, p. 02951 63403

Liitteet

Epäkohdat, kaltoinkohtelu ja väkivalta lastensuojelun sijaishuollossa

Ilmoittautumisaikaa jatkettu 14.11. asti.
 

Sivun alkuun