Joukkoruokailun laatua kehittävät hankkeet alkavat

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2025 15.54
Tyyppi:Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt valtionavustuksista hankkeille, joissa kehitetään kouluruokailua ja työikäisten julkisia joukkoruokailu- ja ravintolapalveluja. Tavoitteena on luoda mahdollisuuksia terveyttä edistäviin ruokavalintoihin. 

Valtionavustusta myönnetään yhteensä noin 700 000 euroa kahdelle hankkeelle. Avustusta saavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry kouluruokailun kehittämiseen sekä Suomen Sydänliitto ry työikäisten joukkoruokailun kehittämiseen. 

Hankkeet ovat osa kansallista Terveydeksi-ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää terveys- ja hyvinvointieroja. 

Ruokailusta hyvinvointia varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle  

Ruokailusta hyvinvointia varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle -hankkeen tavoitteena on lisätä terveyttä edistävien aterioiden toteutumista varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella. 

Hankkeessa vahvistetaan lasten ja oppilaiden osallisuutta ruokailun kehittämisessä sekä etsitään ratkaisuja rakenteellisiin esteisiin, jotka heikentävät ruokailuhetkien viihtyisyyttä. Lisäksi hanke viestii kouluruokailun merkityksestä, tekee vaikuttamistyötä ja kouluttaa varhaiskasvatuksen, koulun ja ruokapalveluiden ammattilaisia. 

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n lisäksi hankekonsortioon kuuluvat Suomen Sydänliitto ja Savonia ammattikorkeakoulu. 

Terveyttä ja toimintakykyä lautaselta 

Terveyttä ja toimintakykyä lautaselta -hankkeen tavoitteena on edistää työikäisten hyvinvointia helpottamalla terveellisten ja vastuullisten aterioiden tarjontaa sekä valintaa. 

Hankkeessa laaditaan toimintamalli-käsikirja, joka kokoaa yhteen parhaat käytännöt työikäisten ruokapalveluiden ravitsemuslaadun kehittämisestä, terveellisistä ateriavaihtoehdoista viestimisestä, vastuullisista elintarvikehankinnoista, varautumisesta sekä syömäkelpoisen ruokahävikin jakelusta. 

Tavoitteisiin päästään hyödyntämällä ja kehittämällä edelleen Suomessa jo käytössä olevia toimintamalleja ja menetelmiä, kuten Sydänmerkkiateriaa ja Ravitsemuspassia. 

Suomen Sydänliitto ry:n lisäksi konsortiossa ovat Diabetesliitto ry, Sydänliiton Etelä-Suomen piiri, Hansel Oy, Helsingin kaupunki, Puolustusvoimat, Leijona Catering, Compass Group, ISS Palvelut Oy, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super.   

Lisätietoja 

erityisasiantuntija Kasperi Holmberg, p. 0295 163 350, [email protected]