Hyppää sisältöön
Media

Ihmisten terveyden kannalta välttämättömät kuljetukset hoidetaan postilakon aikana

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2019 15.29
Uutinen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut aloittavansa postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen lakon maanantaina 11.11. Lakon ulkopuolelle PAU on rajannut ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät välttämättömät lähetykset eli esimerkiksi laboratoriolähetykset, verinäytelähetykset, sairaaloista lähtevän postin sekä ruokakuljetukset (vanhusten ateriat ja kauppakassit, koulujen, päiväkotien, palvelu-talojen ja vastaavien ruokakuljetukset).

Sosiaali- ja terveysministeriö on ollut postilakon vuoksi yhteydessä viiteen yliopistosairaaloiden erityisvastuualueeseen (ERVA) ja keskustellut tilanteesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja erva-alueiden kanssa on sovittu tiedonvaihdosta lakon aikana, jotta mahdolliset ongelmakohdat löydetään.

Sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat järjestäneet lähetystensä käsittelyn ja kuljetuksen hyvin eri tavoin ja eri palveluntuottajien kanssa. Sen vuoksi postilakon ajalle ei voida antaa kaikkiin tilanteisiin päteviä yleisohjeita.

Ministeriö kehottaa sairaanhoitopiirejä, kuntia ja yksityisen terveydenhuollon yksiköitä olemaan yhteydessä PAU:n paikallistoimijoihin ja varmistamaan terveydenhuollolle välttämättömien lähetysten kulun lakon aikana. PAU neuvoo olemaan yhteydessä alueellisiin pääluottamusmiehiinsä:

Posti Oy:n alueelliset pääluottamusmiehet (PAU)

Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollossa on paikallisesti arvioitava, onko niillä muita sellaisia kriittisiä lähetyksiä, joihin postilakko vaikuttaa. Tällaisissa tapauksissa on varauduttava käyttämään muita kuin Postin palveluja.

Lisätietoja

valmiusjohtaja Pekka Tulokas, p. 0295 163 202, [email protected]

Sivun alkuun