Hyppää sisältöön
Media

Hyvinvointitaloudessa hyvinvointi tuottaa tulosta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2018 10.47
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila avaa seminaarin hyvinvointitaloudesta Brysselissä 19. lokakuuta. Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää seminaarin yhdessä Pohjola2020-hankkeen kanssa. In quest for Sustainable Europe: The Economy of Wellbeing –seminaari pohjustaa Suomen tulevaa EU-puheenjohtajuuskautta. Seminaarissa puhuu myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Ministeri Mattilan mukaan on aika käydä avointa keskustelua ja pohtia talous- ja hyvinvointipolitiikan välistä vuorovaikutusta.

”Hyvinvointitaloudessa huomioidaan sosiaali-, sukupuoli-, terveys-, työllisyys- ja koulutus näkökulmat, sekä niiden merkitys talouskasvuun- ja vakauteen sekä myös yhteiskunnalliseen luottamukseen ja legitimiteettiin. Samalla tarkastellaan vastavuoroisesti myös sitä, millaisia vaikutuksia talouspolitiikan toimilla on ihmisten hyvinvointiin. Tätä politiikan tekemisen tapaa kutsumme hyvinvointitaloudeksi”, ministeri Mattila sanoi puheenvuorossaan.

Hyvinvoinnin julkiset menot eli sosiaali- ja terveydenhuollon, koulutuksen ja työllisyyden kustannukset ovat merkittävä osa eri maiden kansallista budjettia. Siksi Suomi ja monet muut maat pohtivatkin, miten kansalaisten hyvinvointi voidaan varmistaa nyt ja tulevaisuudessa.

”Julkista taloutta yritetään usein lyhyellä aikavälillä vakauttaa menoja leikkaamalla. Kun sosiaalisen suojelun, terveydenhuollon ja koulutuksen järjestelmiä uudistetaan, hyvinvoinnin huomioimista pidetään lähinnä kulueränä, erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina”, ministeri Mattila toteaa.

Investoinnit inhimilliseen pääomaan ja hyvinvointiin tuottavat ministeri Mattilan mukaan selkeitä tuloksia. Esimerkiksi investoinnit terveydenhuoltoon, mukaan lukien investoinnit mielenterveyteen, koulutukseen, työterveyteen- ja -turvallisuuteen sekä sukupuolten väliseen tasa-arvoon ovat ministerin mukaan merkityksellisiä sekä makrotalous- että myös yritystason näkökulmista.

Lisätietoja:

ylijohtaja Veli-Mikko Niemi, p. 046 921 0285
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Kari Synberg p. 050 574 2297

Sivun alkuun