Hyppää sisältöön
Media

EU-terveysministerien kokousaiheina Euroopan lääkevirastolle suoritettavat maksut ja globaali terveys

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2023 9.45
Tiedote

EU:n terveysministerit kokoontuvat 14.3. keskustelemaan muun muassa EU:n uudesta globaalin terveyden strategiasta sekä Euroopan lääkeviraston maksuasetuksen muuttamisesta. 

Ministerit keskustelevat Euroopan lääkevirastolle suoritettavia maksuja ja palkkioita koskevasta asetusehdotuksesta. Maksuja peritään lääkkeiden myyntiluvan haltijoilta ja hakijoilta EU:ssa. Euroopan lääkevirasto puolestaan maksaa kansallisille lääkeviranomaisille korvauksia sille tarjotuista palveluista. Maksuilla on keskeinen rooli EU:n ja kansallisen tason yhteisen lääkesääntelyjärjestelmän rahoittamisessa.  

Komissio on tehnyt ehdotuksen lääkevirastolle suoritettavia maksuja ja palkkioita koskevan asetuksen uudistamisesta. Maksuasetukseen haetaan muun muassa joustavuutta, jotta asetus tulevaisuudessa kestää kustannusten ja rakenteiden muutoksia. Suomi pitää tärkeänä toimia, joiden tavoitteena on parantaa lääkkeiden saatavuutta, saavutettavuutta ja kohtuuhintaisuutta.

EU:n rooli globaalissa terveydessä on vahvistumassa

Terveysneuvosto keskustelee myös EU:n uudesta globaalin terveyden strategiasta. Komissio julkaisi siitä tiedonannon viime vuoden lopulla. Strategian pääviesti on, että EU kantaa vastuunsa ja vahvistaa johtajuuttaan ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä kaikkialla maailmassa. Strategia pohjautuu unionin yhteisiin arvioihin, kuten solidaarisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. 

Suomi tukee EU:n roolin vahvistamista globaalissa terveydessä. Suomi on ollut aktiivinen asian edistämisessä mm. puheenjohtajuuskaudellaan vuonna 2019 käynnistetyllä aloitteella. Strategian painopisteet vastaavat monelta osin Suomen näkemyksiä.

Suomea edustaa terveysneuvostossa 14.3.2023 valtiosihteeri Eila Mäkipää. 

Terveysministerien kokous on osa TSTK-neuvostoa, johon kokoontuvat työ-, sosiaali- ja terveysministerit kaikista EU:n jäsenmaista.


Lisätietoja:              

Valtiosihteeri Eila Mäkipää, p. 0295 163 632
Kansainvälisten asiain johtaja Pasi Korhonen, p. 0295 163 175
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]


 

Sivun alkuun