Hyppää sisältöön
Media

EU:n terveysministereiden kokouksen aiheina pandemiatilanne ja EU:n lääkestrategia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2020 14.44
Tiedote 298/2020
Kuvassa liehuu Euroopan unionin lippu.

EU:n terveysministerit keskustelevat keskiviikkona 2. joulukuuta epävirallisessa videokokouksessaan koronavirustilanteesta ja EU:n lääkestrategiasta. Suomea kokouksessa edustaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Puheenjohtajamaa Saksan järjestämän kokouksen aluksi terveysministerit kuulevat Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) tilannekatsauksen koronatilanteesta. 

Saksan johdolla on valmisteltu neuvoston päätelmiä Covid-19-pandemian opetuksista terveyssektorilla. Päätelmien osa-alueet ovat terveyskriisin hallinnan vahvistaminen EU:ssa, lääkkeiden saatavuuden turvaaminen, terveystiedon jakaminen ja käyttö sekä EU:n roolin vahvistaminen globaaliterveydessä. Suomi tukee päätelmiä.

Ministerit kuulevat kokouksessa lisäksi esittelyn komission 11. marraskuuta antamista uusista ehdotuksista, jotka sisältyvät ns. Euroopan terveysunioni -pakettiin. Tällä tarkoitetaan laajaa säädöskokonaisuutta, jonka tarkoitus on parantaa EU:n valmiutta ja varautumista hätätilanteisiin ja terveyskriiseihin. 

Toisena asiana terveysministerit keskustelevat puheenjohtajan kysymysten pohjalta Euroopan juuri julkistetusta lääkestrategiasta. Strategian avulla pyritään luomaan EU:n yhteistä lainsäädäntöä, jossa otetaan huomioon sekä lääkealan innovaatiot että potilaiden tarpeet. Lääkestrategian keskeisenä tavoitteena on varmistaa parempi lääkkeiden saatavuus ja kohtuuhintaisuus EU:ssa. 

Suomi kannattaa yhteistä eurooppalaista lääkestrategiaa. Sen avulla voidaan parantaa mahdollisuuksia puuttua jäsenmaiden yhteisiin ongelmiin.

Epävirallisessa terveysministerikokouksessa ei tehdä päätöksiä.

Lisätietoja:

Kansainvälisten asioiden johtaja Outi Kuivasniemi, p. 0295 163 117, [email protected]
Erityisasiantuntija Sari Vuorinen, 0295 163 049, [email protected]

Sivun alkuun