Hyppää sisältöön
Media

EU-ministerien kokousaiheina lääkkeiden saatavuus, osaaminen työelämässä sekä unionin sosiaalinen ulottuvuus  

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2023 16.05
Tiedote

Tukholmassa järjestetään EU:n epävirallinen työllisyys- ja sosiaaliministerikokous 3.–4.5.2023 sekä epävirallinen terveysministerikokous 4.–5.5.2023. Suomea kokouksissa edustavat sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Työ- ja sosiaaliministerit keskustelevat työn ja osaamisen kohtaamisesta sekä EU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta.

Työmarkkinoiden kohtaantohaasteisiin vastattaessa Suomi pitää tärkeänä mahdollisuuksia jatkuvaan osaamisen päivittämiseen. Muodollisen koulutuksen ohella työssä oppiminen on keskeistä. Parantamalla työpaikkojen laatua ja järjestelemällä työtehtäviä järkevästi voidaan lisätä osaavan työvoiman saatavuutta ja riittävyyttä työpaikoilla. Rekrytointisyrjinnän torjuntaa ja työvoiman liikkuvuutta tulee myös edistää. Vuosi 2023 onkin Euroopan osaamisen teemavuosi, joka nostaa esiin taitojen ja niiden kehittämisen merkitystä työelämässä.

Sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä EU:n painopistealue. Suomen tavoitteena on kehittää hyvinvointia unionissa yleisesti ja pyrkiä elintasoerojen kaventumiseen köyhyyttä ja eriarvoisuutta vähentämällä. Ministerien keskustelun pohjana on sosiaalisen suojelun ja hyvinvointivaltion tulevaisuutta pohtineen korkean tason asiantuntijatyöryhmän loppuraportti, joka julkaistiin helmikuussa 2023. 


Terveysministerien aiheena lääkkeiden saatavuus

Terveysministerit keskustelevat lääkkeiden saatavuudesta Euroopan unionissa. Asiaa käsitellään ensinnäkin varautumisen ja kriisivalmiuden näkökulmasta. Toiseksi käsitellään innovatiivisten sekä vakiintuneiden ja kohtuuhintaisten lääkkeiden saatavuuden varmistamista. 

Suomi tukee EU:n yhteisiä toimia lääkkeiden saatavuuden varmistamiseksi. Unionin tason toimet tukevat kansallista varautumista. 

Ministerit keskustelevat myös Ukrainan terveydenhuollon tilanteesta ja jälleenrakennuksesta. 

Epävirallisissa ministerikokouksissa ei tehdä virallisia päätöksiä.

Lisätietoja:              

perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Petteri Nurmi, puh. 0295 163 603
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Jiri Sironen puh. 040 450 9077
kansainvälisten asiain johtaja Pasi Korhonen, STM, puh. 0295 163 175
erityisasiantuntija Kaisa Lähdepuro, STM, puh. 0295 163 419
neuvotteleva virkamies Satu Leino, STM, puh. 0295 163 498 
hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, puh. 0295 064 131
sähköpostiosoitteet ovat muotoa: [email protected]

Sivun alkuun