Hyppää sisältöön
Media

Eduskunta äänesti alkoholilaista: osa muutoksista tulee voimaan jo 1.1.2018

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2017 12.09
Uutinen

Eduskunta on äänestänyt 19. joulukuuta alkoholilaista. Eduskunnan vastaus alkoholilaista on tarkoitus käsitellä valtioneuvoston istunnossa joulun jälkeen torstaina 28.12. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki samana päivänä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedottaa alkoholilaista tarkemmin valtioneuvoston istunnon jälkeen 28.12.

Laki voimaan maaliskuussa – osa muutoksista voimaan heti 1.1.2018

Alkoholilain on tarkoitus tulla kokonaisuudessaan voimaan 1.3.2018, mutta osa muutoksista tulisi voimaan jo 1. tammikuuta 2018.  Koska aikaa vuodenvaihteeseen on hyvin vähän, sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa heti vuoden alusta voimaan tulevien muutosten sisällöstä alempana lyhyesti jo nyt.

Vahvat oluet ja long drink-juomat kauppoihin 1.1.2018

Kaupat voisivat myydä heti vuodenvaihteen jälkeen alkoholijuomia, joiden enimmäisvahvuus on 5,5 prosenttia. Myös vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistuisi jo 1.1.2018. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokakaupoissa, elintarvikekioskeissa ja huoltoasemilla myytäisiin uusina alkoholijuomina A-olutta, nykyistä vahvempia siidereitä ja kaikkia väkevistä alkoholijuomista valmistettuja long drink-juomasekoituksia.

Myynti edellyttää voimassa olevaa, nykyisen alkoholilain nojalla myönnettyä alkoholijuomien vähittäismyyntilupaa. Mitään uutta lupaa ei ole tarvetta hakea.

Nykyisin kaupan vähittäismyynti koskee enintään 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.

Käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupia voidaan hakea 1.1.2018 alkaen

Aluehallintovirastot ottavat vastaan käsityöläisoluen vähittäismyyntilupahakemuksia heti vuodenvaihteen jälkeen ja voivat myöntää lupia laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Valvira ja aluehallintovirastot tiedottavat hakemuslomakkeista ja luvan myöntämisen edellytyksistä erikseen myöhemmin.

Ravintoloiden happy hour -mainonta sallittu 1.1.2018 lähtien

Ravintolat voivat mainostaa ns. happy hour -tarjouksia heti vuodenvaihteen jälkeen vapaasti esimerkiksi kaduilla ja lehdissä.
Väkevien juomien hinnat voi kertoa verkossa 1.1.2018

Väkevien alkoholijuomien valmistajat, tukkumyyjät ja niitä myyvät ravintolat voisivat esitellä omia tuotteitaan esimerkiksi verkkohinnastoissa. Nyt väkevien alkoholijuomien painetut tai verkkohinnastot ovat sallittuja vain Alkolle ja muille vähittäismyyjille.

Muut alkoholijuomien mainontaa koskevat säännökset pysyvät ennallaan. Mainontaa koskevat säännökset päivitettiin vuonna 2015.

Ravintolat saavat olla vapaasti auki 1.1.2018 lukien

Majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain muutoksella ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin täysin – samaan tapaan kuin kauppojen aukioloajat vapautettiin vuoden 2016 alusta lukien.  Sen sijaan alkoholijuomien anniskeluaikoja koskevat uuden lain säädökset tulisivat voimaan vasta 1.3.2018.

Edellä mainittuja muutoksia lukuun ottamatta uusi alkoholilaki tulisi voimaan vasta 1.3.2018, mikäli tasavallan presidentti vahvistaa lain 28.12.2017.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 02951 63 341

Sivun alkuun