Hyppää sisältöön
Media

Yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuaika ja erityishoitoraha lapsen kotona tapahtuvan saattohoidon ajalta muuttuu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.12.2017 14.06
Tiedote 214/2017

Yrittäjän sairausvakuutuslain mukainen omavastuuaikaa lyhenee sairastumispäivään. Muutoksella pyritään parantamaan yrittäjien mahdollisuutta huolehtia omasta terveydestään. Muutos koskee yrittäjän eläkelain mukaisia yrittäjiä. Tämä johtuu siitä, että he rahoittavat itse vakuutusmaksuillaan omavastuuajan lyhentämisestä aiheutuneet lisäkustannukset.

Korotuksia päivärahoihin

Sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat nousevat niin, että nettomäärä on suurempi kuin toimeentulotuen perusosa. Näin päivärahoja saavat henkilöt ovat oikean etuusjärjestelmän piirissä. Vähimmäismääräiset sairauspäivärahat nousevat 616 euroon kuukaudessa.

Molemmille vanhemmille erityishoitorahaa lapsen kotona tapahtuvan saattohoidon ajalta

Molemmille vanhemmille voidaan maksaa yhtä aikaa erityishoitorahaa kotona tapahtuvan lapsen saattohoidon ajalta. Näin tehdään poikkeus pääsääntöön, jonka mukaan erityishoitorahaa ei makseta molemmille vanhemmille yhtä aikaa lapsen kotihoidon ajalta. Muutoksella pyritään huomioimaan nykyistä paremmin lapsen ja perheen tilanne, sillä molempien vanhempien läsnäolo ja hoitoon osallistuminen on tällaisessa tilanteessa tärkeää.

Tasavallan presidentti vahvisti lait 28. joulukuuta ja ne tulevat voimaan 1.1.2018.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Pekka Humalto, p. 0295 163 193, [email protected]

Sivun alkuun