Hyppää sisältöön
Media

Yhtenäiset perusteet kiireettömälle hoidolle on päivitetty - mukana myös uusia sairausryhmiä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2019 12.53
Tiedote 51/2019

Kansalaisilla pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus saada tarvitsemiaan terveyspalveluja Suomessa. Viime vuosina on vahvistettu potilaan oikeutta ja mahdollisuutta valita hoitopaikkansa. Siksi yhtenäisiä perusteita kiireettömälle hoidolle tarvitaan aiempaa enemmän. Näitä perusteita on nyt päivitetty ja mukaan on liitetty uusia sairausryhmiä.

Perusteista on päivitetty kuusi silmätautien alaan ja neljä suun terveyteen kuuluvaa suositusta, palliatiivinen hoito, lonkan tekonivelkirurgia, polven tekonivelkirurgia sekä lasten-, nuorten- ja aikuispsykiatria. Uusina aiheina mukaan on otettu obstruktiivisen uniapneapotilaan apneakiskohoito, lasten krooninen väsymysoireyhtymä, lasten monimuotoiset oireet, aikuisten krooninen väsymysoireyhtymä ja aikuisten toiminnalliset oireet.

Lääkärit ja hammaslääkärit käyttävät suosituksia apunaan, kun he päättävät potilaan hoidosta. Suositusten ohella lääkäri ottaa huomioon potilaan yksilöllisen elämäntilanteen ja hoidon tarpeen. Lääkäri päättää potilaan hoidosta yhteisymmärryksessä tämän kanssa. Potilaalla ei ole oikeutta saada mitä tahansa haluamaansa hoitoa. Yksittäinen lääkäri tai hammaslääkäri voi myös poiketa ohjeista perustellusta syystä.

Suositukset on laadittu valtaosalle kiireettömästä hoidosta

Tavoitteena on ollut laatia perusteet noin 80 prosentille kiireettömästä hoidosta. Koska lääketieteellinen tieto lisääntyy, hoitomuodot kehittyvät ja toimintatapoja uudistetaan, suosituksia on tarpeellista päivittää säännöllisesti. Entistä enemmän kiinnitetään huomiota hoidon vaikuttavuuteen, laatuun ja turvallisuuteen. 

Ensimmäisen kerran kiireettömän hoidon perusteet julkaistiin vuonna 2010. Perusteita on päivitetty valtakunnallisessa työryhmässä ja sen alatyöryhmissä, joihin osallistuivat kunkin alan asiantuntijat. 

Lisätietoja

lääkintöneuvos Katri Makkonen, p. 0295 163 592
lääkintöneuvos Helena Vorma, p. 0295 163 388 (psykiatrian alat) (8.4. alkaen)
lääkintöneuvos Merja Auero, p. 0295 163 304 (suun terveys)
lääkintöneuvos Timo Keistinen, p. 0295 163 385 (tekonivelkirurgia) 
lääkintöneuvos Tuija Ikonen, p. 0295 163 253 (useita erikoisaloja koskevat hoidot)

Sivun alkuun