Hyppää sisältöön
Media

Lika tillgång till coronatest tryggas också för personer som saknar hemkommun

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.8.2020 12.31
Nyhet

Regeringens mål är att förhindra att coronavirusepidemin framskrider i Finland. För att uppnå detta mål är det viktigt att testa alla som eventuellt kan ha insjuknat i coronavirusinfektion.

Klustersmittor kan förekomma särskilt bland personer som har mycket närkontakt med varandra och då är det ytterst viktigt med snabb och lättillgänglig testning, att isolera de insjuknade och försätta dem som exponerats i karantän. 

Med hjälp av testning och smittspårning kan man förhindra spridningen av coronavirussjukdomen och skydda riskgrupperna. Dessutom får man en så exakt lägesbild som möjligt av epidemins förlopp.

Avgifterna för testerna får inte utgöra ett hinder för att söka sig till coronavirustest. Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar därför att kommunerna inte tar ut kostnader för undersökning och brådskande vård som orsakas av coronavirusinfektion av sådana personer som saknar hemkommun i Finland och vars eventuella försäkring inte täcker kostnaderna för undersökning och brådskande vård.

Ministeriet sände i dag den 26 august 2020 en kommuninfo om detta till kommunerna.

Mer information

Smittsamma sjukdomar: Paula Tiittala, överläkare, [email protected]
Internationell social trygghet: Marja-Terttu Mäkiranta,[email protected] 
Hälsovård: Katri Makkonen, [email protected]
Specialhälsovård: Sirkku Pikkujämsä, [email protected]

Sivun alkuun