Hyppää sisältöön
Media

Valinnanvapauden vaikutusarvioinnin laskelmat julki

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2017 17.04
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut valinnanvapauslain vaikutusarviointiin liittyvien laskelmien lähtökohdat ja periaatteet alueuudistus.fi -verkkopalvelussa. Julkisuudessa on käyty keskustelua laskelmista ja ministeriö haluaa siksi julkistaa tiedot.

Valinnanvapauslain arvioinnin lähtökohtana on kunnilta maakunnille siirtyvät tehtävät ja niiden rahoitus. Sosiaali- ja terveyspalveluita rahoitetaan myös sairausvakuutusjärjestelmän kautta ja puhtaasti yksityisin varoin. Ne eivät ole mukana arvioissa, koska monikanavarahoituksen yksinkertaistamiseen liittyvä valmistelu on vielä kesken. Tämä otetaan mukaan tarkasteluun, kun linjaukset ovat tiedossa.

STM:n laskelmat perustuvat virallisiin tilastoihin ja niissa on arvioitu kuntien nykyisten sote- kustannusten jakautumista eri toimintoihin (sote-keskukset ja hammashoitolat, asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti ja maakunta).

Nykyinen kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisrahoitus on vuodessa noin 18,5 miljardia euroa (vuoden 2015 tasolla). Tästä on arvioitu kuuluvan valinnanvapauden piiriin noin 5,8 miljardin euron suuruinen kokonaisuus. Valinnanvapausmarkkinoiden koko on ministeriön asiantuntija-arvio tulevasta tilanteesta. Maakuntien, tuottajien ja asiakkaiden päätökset vaikuttavat lopulta siihen, kuinka suuriksi markkinat muodostuvat.

Valinnanvapauslain luonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Laskelmia on tarkoitus täsmentää lainvalmistelun edetessä.


Valinnanvapauslain vaikutusarviointiin liittyvien laskelmien lähtökohdat ja periaatteet, tiivistelmä 23.11.2017

Lisätietoja:

ylijohtaja Kirsi Varhila, p. 0295 163338
johtaja Raija Volk, p. 0295 163263

Sivun alkuun