Hyppää sisältöön
Media

Uusi yhtiö alkaa hoitaa Säteilyturvakeskuksen kansainvälisiä asiantuntijapalveluja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2015 13.55
Tiedote 202/2015

Säteilyturvakeskuksen (STUK) kansainvälisten säteily- ja ydinturvallisuutta koskevien asiantuntijapalvelujen hallinta siirtyy uudelle osakeyhtiölle.

Yhtiöittämisen jälkeen STUKin kansainvälisiä asiantuntijapalveluja voidaan myydä liiketaloudellisesti kannattavasti ja markkinaehtoisesti. Yhtiö pystyy virastoa paremmin vastaamaan alan kilpailuun sekä reagoimaan eri maista tulevien asiakkaiden tarpeisiin. Myös riskienhallinta paranee, kun toiminta on jatkossa markkinaehtoista eikä osa viraston toimintaa.

Yhtiöittämisen pidemmän aikavälin tavoitteena on viedä suomalaista säteily- ja ydinturvallisuusosaamista ydinenergian käyttöä aloittaviin ja kehittäviin maihin. STUKin lisäksi perustettava yhtiö voi hyödyntää myös muita alan toimijoita. Siten Suomessa kehitettyä ja maailmalla tunnustusta saanutta osaamista ydinturvallisuudessa voidaan yhdistää entistä laajempiin hankkeisiin.

Osakeyhtiön ja STUKin toiminta ja talous ovat selkeästi erillään ja riippumattomia toisistaan. Omistajaohjauksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista 3. joulukuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina 4. joulukuuta. Laki tulee voimaan 1.1.2016.

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Mikko Paunio, p. 0295163312, [email protected]

Sivun alkuun