Hyppää sisältöön
Media

Uusi linjaus: Terveydenhuollon etäpalvelut rinnastetaan perinteisiin vastaanottokäynteihin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2015 8.30
Tiedote 178/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut, että etänä annetut terveydenhuollon palvelut ovat pääsääntöisesti verrannollisia perinteisiin vastaanottokäynteihin. Etäpalveluissa potilasta tutkitaan ja hoidetaan esimerkiksi videovälitteisesti internetyhteyden kautta.

Ministeriö korostaa, että etäpalvelua tarjoavan terveydenhuollon ammattihenkilön on arvioitava huolellisesti, sopiiko annettava palvelu etäpalveluna toteutettavaksi. Lisäksi palvelun soveltuvuus on arvioitava erikseen kunkin potilaan kohdalla. Tarvittaessa potilas on ohjattava tavalliselle vastaanotolle.

Potilasturvallisuus ja tietosuoja tulee ottaa huomioon kuten muussakin palvelutoiminnassa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira antaa tämän vuoden aikana ohjeen etäpalvelujen tuottamiseen liittyen. Lisäksi Kela linjaa etäpalveluiden korvattavuuden yksityisessä terveydenhuollossa ja työterveyshuollossa valtakunnallisesti yhdenmukaisesti.

Etäpalveluille ei ole toistaiseksi kattavia säännöksiä voimassa olevassa lainsäädännössä. Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Tämä linjaus otetaan työssä huomioon.

Lisätiedot

erityisasiantuntija Anne Arvonen, p. 0295 163 285, [email protected]

Sivun alkuun