Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden muutos lausunnolle

Sosiaali- ja terveysministeriö
27.9.2019 15.30
Tiedote 100/2019

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen työttömyysturvan lisäpäivien alaikärajan korottamisesta vuonna 1961 ja myöhemmin syntyneillä. Työttömyysturvan lisäpäiviä kutsutaan julkisessa keskustelussa usein eläkeputkeksi.

Hallitus linjasi syyskuun budjettiriihessä, että se antaa syksyllä 2019 esityksen työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden alaikärajan nostamiseksi yhdellä vuodelle vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä. Tämä tarkoittaa, että jatkossa vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt työtön henkilö olisi oikeutettu työttömyysturvan lisäpäiviin 62-vuotiaana, kun nyt ikäraja on 61vuotta. Vanhempien ikäluokkien lisäpäiväoikeuteen ei esitetä muutoksia. Muutos pohjautuu keskeisten työmarkkinajärjestöjen vuonna 2014 tekemään eläkesopimukseen. Tavoitteena on pidentää työuria ja sitä kautta vähentää työttömyyttä ja lisätä työllisyyttä.

Työnantaja osallistuu tavallisesti työttömyysetuuksien rahoitukseen työttömyysvakuutusmaksuja maksamalla. Suuremmilla työnantajilla on erityinen vastuu ikääntyneiden työttömien etuuksien rahoituksesta omavastuujärjestelmän kautta. Omavastuumaksujärjestelmän tavoitteena on kannustaa sen piiriin kuuluvia suuria työnantajia toimimaan siten, että työntekijät jatkaisivat työssä vanhuuseläkeikään asti. Lisäpäivien rahoituksesta merkittävä osa on katettu omavastuumaksun tuotolla. Esityksessä esitetään myös korotettavaksi työnantajan omavastuun päättymisikää yhdellä vuodella 63 vuodesta 64 vuoteen lisäpäiväoikeuden alaikärajan korotusta vastaavasti. Omavastuun päättymisiän nostamisen tavoitteena on säilyttää järjestelmän kannustimet ja rahoitusvastuut ennallaan eläkeiän ja lisäpäivien alaikärajan noustessa.

Lisäksi samalla ehdotetaan muutettavaksi työttömyysetuuksien myöntämisen yleistä yläikärajaa niin, että ikäraja vastaisi alimman eläkeiän ikärajojen nousua.

Lausuntoaika päättyy 24.10. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Joni Rehunen, p. 0295 163 435, [email protected] (30.9. alkaen)
hallitusneuvos Marjaana Maisonlahti, p. 0295 163 288, [email protected] (27.9.)
erityisavustaja Juho Orjala, p. 0295 163 424 (ministeri Pekosen haastattelupyynnöt) 

Tiedotteeseen korjattu Joni Rehusen nimi 30.9. klo 11.10.

Sivun alkuun