Hyppää sisältöön
Media

Turkistarhalla asuvan tai työskentelevän henkilön covid-19 -taudista pitää ilmoittaa vastedes eläinlääkintäviranomaisille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2020 16.20
Tiedote 259/2020

Tartuntataudeista annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan kunnan eläinlääkintäviranomaiselle on vastedes ilmoitettava, mikäli covid-19 -tauti todetaan henkilöllä, joka asuu tai työskentelee turkistarhalla.

Muutoksen tavoitteena on helpottaa turkistarhaajien ohjeistamista eläinten suojelemiseksi covid-19-tartunnalta.

Tartuntataudeista annetun valtioneuvoston asetuksen 11 §:ää muutettiin 29. lokakuuta lisäämällä siihen uusi covid-19-tautia koskeva kohta. Asetuksen muutos tulee voimaan 1. marraskuuta 2020.

Valtioneuvoston asetus on annettu tartuntatautilain nojalla. Lain 31 §:n mukaan kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin on ilmoitettava kunnan eläinlääkintäviranomaiselle epäilemästään, toteamastaan tai tietoonsa tulleesta zoonoosista eli eläinperäisestä taudista. Säännöksen tarkoitus on torjua ihmisille tai eläimille zoonoosista aiheutuvaa vaaraa. Tarkemmin näistä laissa tarkoitetuista zoonooseista säädetään valtioneuvoston asetuksessa tartuntataudeista. 

Taustalla todetut tapaukset turkistarhoilla – tartunta takaisin ihmisiin mahdollista

Uuden koronaviruksen (SARS-CoV2) aiheuttamaa covid-19-tautia on löydetty eurooppalaisilta minkkitarhoilta. Minkit ovat todennäköisesti saaneet tartunnan ihmiseltä. Minkkitarhojen tartunnat ovat johtaneet eläinten joukkolopetuksiin. Vastaavat tartunnat ovat mahdollisia myös Suomessa.

Asetuksen muutos varmistaa sen, että tieto covid-19 -tartunnan mahdollisesta yhteydestä turkiseläimiin saadaan nopeasti eläinlääkintäviranomaisille. Tarhoja koskevilla toimenpiteillä voidaan estää eläinten tartuntojen lisäksi myös tartuntojen leviäminen takaisin turkiseläimistä ihmisiin. Muun muassa Hollannissa tiedetään tartuntojen levinneen minkeistä takaisin ihmisiin.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Liisa Katajamäki, p. 0295 163 329, [email protected]
Elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, MMM, p. 0295 162 305, [email protected]

Sivun alkuun