Hyppää sisältöön
Media

Syöpäseulontoja laajennetaan – asetusluonnos lausuntokierroksella

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.4.2021 17.18
Tiedote

Suolistosyöpien seulontaa ollaan ottamassa käyttöön valtakunnallisesti. Samalla kohdunkaulansyövän seulontoja on tarkoitus laajentaa. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää nyt lausuntoja syöpäseulontojen laajentamista koskevasta asetuksesta.

Suolistosyöpien seulontaa on pilotoitu kahdessatoista kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana. Asetusluonnoksen mukaan suolistosyövän seulonta otettaisiin käyttöön asteittain valtakunnallisesti kaikille 56-74-vuotiaille. Seulonta toteutettaisiin kahden vuoden välein.

Asetusluonnoksen mukaan kohdunkaulansyövän seulontoja on tarkoitus laajentaa 30-65-vuotiaisiin. Nyt seulonnat päättyvät 60-vuotiaiden ikäryhmään useimmissa kunnissa. Valtakunnallisella asetuksella kaikki 65-vuotiaat pääsisivät seulontoihin asuinpaikasta riippumatta.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2022.

Seulonnat ovat tehokas tapa ennaltaehkäistä syöpäkuolemia

Syöpäseulonnoilla on mahdollista havaita syövän esiasteita ja löytää syöpä varhaisvaiheessa. Sekä kohdunkaulansyövän että suolistosyövän seulontojen vaikuttavuudesta on selkeää tutkimusnäyttöä. 

Suolistosyöpää seulotaan Euroopassa laajalti ja EU suosittelee jäsenmailleen seulontojen järjestämistä. Suomessa suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noin 3400 ja kuolee noin 1300 ihmistä. Seulontaan esitetyllä menetelmällä voidaan estää noin 150 uutta suolistosyöpää ja 170 suolistosyöpäkuolemaa vuodessa seulottavassa väestöryhmässä, kun syöpä tai sen esiasteet havaitaan ajoissa.

Kohdunkaulansyövän seulonnat on aloitettu Suomessa jo 1960-luvulla. Hyvin toimineilla seulonnoilla on saatu vähennettyä uusien kohdunkaulasyöpätapausten määrää ja niihin liittyvää kuolleisuutta naisväestössämme noin 80 %. Tällä hetkellä yli 60-vuotiaiden riski kuolla kohdunkaulan syöpään on kaikkein suurin. Tähän pyritään nyt puuttumaan laajentamalla seulontojen ikähaarukkaa.

Lausuntoaika päättyy 20.5.2021.

Lisätietoja

ylilääkäri Soila Karreinen, p. 0295 163 491, [email protected]

Sivun alkuun