Hyppää sisältöön
Media

Suomen ja Etelä-Korean välille sosiaaliturvasopimus

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2015 9.00
Uutinen 43/2015

Suomi ja Etelä-Korea ovat solmineet sosiaaliturvasopimuksen. Sopimus vaikuttaa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan. Sopimuksen allekirjoitti 9. syyskuuta Soulissa Suomen puolesta valtiosihteeri Paula Lehtomäki ja Etelä-Korean puolesta varaulkoministeri Cho Tae-yul.

Sopimus koskee eläkkeitä ja työttömyysvakuutusta. Sopimuksessa on ns. lähetettyjä työntekijöitä koskevia määräyksiä. Sopimuksen perusteella suomalaisen työnantajan Etelä-Koreaan lähettämä työntekijä jää Suomen työeläkelainsäädännön ja työttömyysvakuutuksen alaisuuteen työkomennuksensa ajaksi, enintään kuitenkin viideksi vuodeksi. Tältä ajalta ei makseta eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja Etelä-Koreaan. Sopimuksella vältetään kaksinkertaiset vakuutusmaksut, mikä on tärkeää Etelä-Koreassa toimiville suomalaisyrityksille ja niiden palveluksessa oleville lähetetyille työntekijöille.

Etelä-Koreasta Suomeen lähetetyt työntekijät pysyvät vastaavasti korealaisen järjestelmän piirissä eivätkä kuulu Suomen työeläkkeen tai työttömyysvakuutuksen piiriin.

Sopimuksessa on lisäksi määräykset eläkkeiden maksamisesta sopimusvaltiosta toiseen, jos eläkkeensaaja ei enää asu eläkettä maksavassa valtiossa. Suomen työeläkelainsäädännön mukaan tämä on mahdollista jo nykyisin, mutta sopimus varmistaisi eläkkeiden vastavuoroisen maksamisen henkilöiden liikkuessa maasta toiseen.

Sosiaaliturvasopimus tulee voimaan sen jälkeen, kun sekä Suomi että Etelä-Korea ovat vieneet päätökseen sisäiset toimensa sopimuksen voimaan saattamisesta.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, p. +358 2951 63170, [email protected]

Sivun alkuun