Hyppää sisältöön
Media

STM on vahvistanut Valviran ja THL:n suoritteiden maksut vuosille 2018-2019

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.12.2017 14.07
Tiedote 272/2017

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetukset, joilla säädetään Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maksullisista suoritteista.

Valviran maksullisia suoritteita ovat esimerkiksi ammatinharjoittamista koskevat päätökset ja rekisteröinnit, tutkimusluvat, alkoholi- ja tupakkalain nojalla annettavat luvat tai ilmoitukset.

Valviran maksullisten suoritteiden määriin on tehty joitakin tarkennuksia kustannusvastaavuuden toteuttamiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammatinharjoittamisoikeuksia koskevat maksut sekä alenevat että nousevat kustannusvastaavuuden mukaisesti. Tupakkalain mukaisten suoritteiden nimiä tarkennetaan ja osaa maksuista alenee. Yksityisen sosiaalihuollon lupia koskevien päätösten hintoja on yhdenmukaistettu vastaamaan aluehallintovirastojen perimiä vastaavia hintoja. 

THL:n maksulliset suoritteet liittyvät esimerkiksi tartuntatautilaissa tarkoitettujen laboratorioiden hyväksyntään, oikeusgeneettisen isyystutkimuksen lausuntoihin ja oikeuslääketieteellisen ikätutkimukseen.

Myös THL:n maksullisiin suoritteisiin on tehty joitakin maksujen muutoksia. Muutosten taustalla ovat erityisesti tartuntatautilain sekä ulkomaalaislain uudistukset. Ensimmäinen muutti kliinisen mikrobiologian laboratoriotoiminnan toimilupakäytäntöjä. Jälkimmäinen toi THL:lle uusia tehtäviä, kun oleskelulupaa Suomessa hakevan ulkomaalaisen tai perheenkokoajan iän määrittämiseen liittyvät oikeuslääketieteelliset tutkimukset siirtyivät THL:n tehtäväksi.

Asetukset ovat voimassa 1.1.2018-31.12.2019.

Lisätietoja

hallitusneuvos Anne Koskela, p. 0295 163 384 (Valviran maksuasetus)
neuvotteleva virkamies Laura Niinima, p. 0295 163 007 (THL:n maksuasetus) (2.1. alkaen)

Liitteet

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston maksullisista suoritteista
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maksullisista suoritteista

Sivun alkuun