Hyppää sisältöön
Media

STM ohjeistaa kuntia ottamaan käyttöön ennakoivia toimia sosiaali- ja terveydenhuollon vahvistamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.4.2020 11.19
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen siitä, mitä sosiaali- ja terveydenhuollossa on tehtävä toimintakyvyn lisäämiseksi ennen kuin valmiuslain työvelvoite voidaan ottaa käyttöön. Työvelvoite on viimeinen toimenpide palvelujen turvaamiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että palveluiden järjestäjät ottaisivat käyttöön ennakoivasti keinoja, joilla voidaan vahvistaa ja ylläpitää sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Ensisijaisia keinoja ovat työtehtävien uudelleen organisointi, palvelujen hankkiminen yksityisiltä palveluntuottajilta ja järjestöiltä sekä varahenkilöstön rekrytointi.

Myös hyvien käytäntöjen jakaminen ja esimerkiksi digitalisaation, mobiili- ja etäyhteyksien hyödyntäminen palvelutarjonnassa tukevat palvelujen riittävyyttä.

Tavoitteena on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintakyky ja riittävä henkilöstömäärä voidaan turvata virusepidemian aikana ja palvelujärjestelmän kuormittuessa. 

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että myös muiden sairauksien kiireellinen hoito sekä perustason sosiaali- ja terveyspalvelut on turvattava epidemian aikana. Pitkäaikaissairauksien hoito tai ikäihmisten hoiva ei saa vaarantua poikkeustilanteen vuoksi.

Lisätietoja

Terveydenhuolto: lääkintöneuvos Katri Makkonen, p. 0295 163 592
Sosiaalihuolto: erityisasiantuntija Henna Leppämäki, p. 0295 163 132 ja erityisasiantuntija Kirsi Kaikko, p. 0295 163 545

Sivun alkuun