Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

STM:n tulevaisuuskatsaus 2018: poikkihallinnollisia ratkaisuja tarvitaan turvaamaan eheä yhteiskunta ja kestävä hyvinvointi

Sosiaali- ja terveysministeriö
5.6.2018 15.53
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriön uusi tulevaisuuskatsaus on valmis. Ministeriön tavoitteena on saada aikaan eheä yhteiskunta ja kestävää hyvinvointia. Tämä tarkoittaa, että hyvinvointi ja terveys ovat niin sosiaalisesti, ekologisesti kuin taloudellisestikin kestävällä pohjalla. Hyvinvoinnin rahoitus on kunnossa, turvallisuus taattu ja ihmisten osallisuutta tuetaan. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan poikkihallinnollista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Tulevaisuuskatsauksen kolme pääviestiä ovat:

  • Sosiaaliturvan uudistamiseksi palvelut ja etuudet on sovitettava yhteen. Yksittäisten tukien muuttaminen ei riitä
  • Tiedolla johtaminen parantaa palvelujen vaikuttavuutta ja Suomen talouden kestävyyttä
  • Investoimalla ihmisten hyvinvointiin, terveyteen ja työllisyyteen investoimme Suomen tulevaisuuteen

Sosiaali- ja terveyspolitiikkaan vaikuttavat väestörakenne, globalisaatio, työn murros, teknologinen kehitys ja osallistuva yksilö. Muutoksiin vastaaminen edellyttää seuraavalta hallitukselta poikkihallinnollisia ratkaisuja sosiaaliturvan uudistamiseen, sote-uudistuksen toimeenpanoon sekä hyvinvoinnin, terveyden ja työllisyyden edistämiseen. Yhdessä nämä ratkaisut edistävät tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, toiminta- ja työkykyä sekä turvaavat toimeentuloa elämänkaaren eri vaiheissa.

Tulevaisuuskatsaukset valmistellaan virkamiestyönä ministeriön kansliapäällikön johdolla. Niiden tavoitteena on tuoda yhteiskunnalliseen keskusteluun poliittista päätöksentekoa edellyttäviä sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä kysymyksiä.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Linda Soikkeli p. 02951 63295

Sivun alkuun